Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Piťo vraj svoju skupinu založil, keď ho sýkorovci vyhodili

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Proces v tejto kauze piťovcov otvorili vlani auguste výsluchom obžalovaných.

Bratislava 21. januára (TASR) – Skupinu piťovcov založil Juraj O. alias Piťo v rokoch 1997 alebo 1998 po tom, ako ho Róbert L., prezývaný Kýbel, spolu s Mikulášom Polónym vyhodil zo skupiny sýkorovcov.

Na pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Pezinku to povedal svedok Juraj Bilík, odsúdený na osem rokov za členstvo v zločineckej skupine sýkorovci a nedovolené ozbrojovanie.

Obaja museli podľa neho odísť, preto spáchali bližšie nešpecifikovanú lúpež. "Po lúpeži ich šéf Róbert L. vyhodil, Ďuro si založil svoju skupinu a čo presne robili, neviem," povedal Bilík. Na súde hovoril aj o konflikte medzi jeho skupinou a piťovcami. Išlo o to, že asi na jeseň 2010 prebrali sýkorovci niekoľko dílerov, ktorí predtým platili za ochranu piťovcom. "Začali sme ich všetkých hľadať, tých čo sme chytili dostali facky, zobrali sme im veci, čo mali pri sebe a povedali sme im, že už nebudú predávať pre piťovcov, ale sú pod ochranou sýkorovcov," povedal na súde ďalší člen sýkorovcov Milan Bilčík. Do ulíc vtedy podľa neho vyšlo 30 až 40 áut. Podľa Bilíka sa spor urovnal po niekoľkých dňoch po telefonáte údajných bossov oboch skupín Juraja O. a Róberta L., ktorí sa dohodli, že spomínaní díleri sa vrátia späť pod ochranu piťovcov.

Na špecializovanom súde mal dnes vypovedať aj Bilíkov kamarát Roland Z., ktorý je na tomto súde samostatne stíhaný za podvod, vydieranie a členstvo v zločineckej skupine sýkorovci. Roland Z. odmietol vypovedať. Zdôvodnil to práve tým, že je na špecializovanom súde stíhaný a obáva sa, že ak by vypovedal, bude bezdôvodne obvinený. V minulosti bol obžalovaný v prípade vydierania účtovníčky vo firme podnikateľa Ladislava Reháka a z účasti na vražde jedného z bossov sýkorovcov Petra Čongrádyho. V prvom prípade ho spod obvinenia oslobodil súd, v druhom zastavila jeho stíhanie polícia, pretože bol krivo obvinený na základe výpovede istého svedka.

Proces v tejto kauze piťovcov otvorili vlani auguste výsluchom obžalovaných. Na septembrovom pojednávaní prostredníctvom telemosta vypovedal hlavný svedok Viktor Maceják. Ide o bývalého člena skupiny, ktorý spolupracoval na odhalení trestnej činnosti a má policajnú ochranu. Obvinení muži sa mali dopustiť trestných činov ako založenie zločineckej skupiny, vydieranie, ublíženie na zdraví, hrubý nátlak, nedovolené ozbrojovanie, obmedzovanie osobnej slobody a drogová trestná činnosť.