Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Pittsburská dohoda mala zaručiť Slovensku autonómne postavenie

Pittsburská dohoda Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pittsburská dohoda schvaľovala spojenie Slovákov a Čechov v samostatnom štáte, v ktorom malo mať Slovensko vlastnú administratívu a snem.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Pittsburská dohoda patrí k základným kameňom vzniku niekdajšieho Československa. Bola to politická dohoda, ktorú 30. mája 1918 v americkom Pittsburghu (štát Pensylvánia) podpísali zástupcovia Slovenskej ligy v Amerike, Českého národného združenia a Zväzu českých katolíkov s budúcim československým prezidentom Tomášom G. Masarykom.

Pittsburská dohoda je dokument o súhlase s politickým programom spojenia Čechov a Slovákov v spoločnom štáte. Text dokumentu sformuloval v rámci svojej návštevy v USA Tomáš Garrigue Masaryk. Okrem dokumentu Masaryk ubezpečil Slovákov aj svojím vyhlásením: "Bude slobodné Česko a bude slobodné Slovensko. Na Slovensku politické vedenie, školy, súdnictvo a všetko iné bude slovenské, v Čechách bude české. Boli by sme pochabí, keby sme zmýšľali ináč, alebo keby sme nedopriali jeden druhému...".

Slováci v USA, zbavení pochybností o postavení Slovenska v spoločnom štáte, nadšene podporovali Masarykovu aktivitu vo Washingtone a po jeho odchode z USA v novembri 1918 aj úsilie ministra Edvarda Beneša, ktorý prezentoval ČSR na parížskej mierovej konferencii (začala sa 18. januára 1919) vo Francúzsku.

Pittsburská dohoda schvaľovala spojenie Slovákov a Čechov v samostatnom štáte, v ktorom malo mať Slovensko vlastnú administratívu a snem. Hoci zo slovenského hľadiska znamenala ústup od hlavných požiadaviek Clevelandskej dohody (október 1915), zaručovala Slovákom, že spoločný štát bude demokratickou republikou, v ktorej Slovensko bude mať autonómne postavenie s vlastným snemom, súdnictvom, administratívou, aj slovenčinou ako úradným jazykom.

Zásady Pittsburskej dohody týkajúce sa Slovenska Masaryk a pražskí centralisti nikdy nenaplnili. Na rozdiel od Clevelandskej dohody nemalo ísť o federatívne usporiadanie štátu a forma štátu mala byť republikánska.

Pittsburská dohoda sa po roku 1919 stala predmetom vnútropolitického zápasu o autonómiu Slovenska. Niektorí českí politici ju právne či úplne spochybňovali, napríklad Tomáš G. Masaryk spochybňoval jej existenciu a neskôr tvrdil, že nie je právne záväzná, lebo to bola len "lokálna dohoda amerických Čechov a Slovákov". Originál listiny, ktorá patrí k základným kameňom vzniku Československa, zástupcovia amerických Slovákov priniesli na Slovensko na krátky čas v rokoch 1938 a 1991. Predstavitelia Slovenskej ligy v Amerike odovzdali vzácny originál 9. septembra 2007 do amerického historického múzea – Senator John Heinz History Center v Pittsburghu.

Nedodržanie niektorých bodov Pittsburskej dohody zo strany Prahy bolo predmetom nezhôd medzi Čechmi a Slovákmi počas celej existencie republiky a nakoniec prispelo k jej zániku.