Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Plán rozvoja obrany apeluje na rýchlejší rast výdavkov na obranu

Na archívnej snímke z 20. apríla 2022 minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) počas brífingu po 76. rokovaní vlády SR v Bratislave v stredu. Foto: TASR - Martin Baumann

Prvým z troch základných míľnikov plánu je rok 2024. Jaroslav Naď uviedol, že do tohto roku sa rezort zameria na spustenie významných projektov rozvoja ozbrojených síl.

Bratislava 8. júna (TASR) - Vzhľadom na agresiu Ruska voči Ukrajine a zvýšenie rizík pri neplnení dlhodobých cieľov v rámci NATO sa ukazuje ako nevyhnutné urýchliť trend rastu výdavkov na obranu a dosiahnuť dvojpercentnú úroveň HDP už tento rok namiesto plánovaného roku 2024. Ministerstvo obrany (MO) SR to konštatuje v dlhodobom pláne rozvoja rezortu s výhľadom do roku 2035. Materiál v stredu odsúhlasila vláda, rokovať o ňom bude aj parlament.

"Vybudovanie potrebných kapacít a spôsobilostí rezortu obrany si do roku 2035 vyžiada približne 38 miliárd eur. V prípade, že požadované zdroje pre MO SR nebudú alokované v tejto výške, dôjde k oneskoreniu plnenia ambície v jednotlivých míľnikoch, prípadne k neplneniu plánov rozvoja spôsobilostí a rušeniu už existujúcich spôsobilostí," upozornil rezort. Zdôrazňuje potrebu dlhodobého a predvídateľného vyčleňovania dostatočných finančných zdrojov a ich efektívne a transparentné využitie.

Prvým z troch základných míľnikov plánu je rok 2024. "Do tohto roku sa naše úsilie zameria na spustenie významných projektov rozvoja ozbrojených síl, zabezpečenie potrebnej infraštruktúry, služieb a materiálu pre prijatie spojencov na našom území. Začneme tiež so zásadným zvyšovaním počtu profesionálnych vojakov," vysvetlil v úvode minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Pripomenul tiež obstaranie 152 pásových obrnených vozidiel a 76 kolesových obrnených vozidiel 8x8. Investovať sa má aj do infraštruktúry leteckých základní v súvislosti s prípravou na nové stíhacie lietadlá F-16.

Druhým míľnikom je rok 2026. Od konca tohto roku má SR disponovať spôsobilosťami ťažkej mechanizovanej brigády. Ako upozornil minister, splnenie tohto prioritného záväzku si bude vyžadovať nákup modernej techniky i zvyšovanie počtov profesionálnych vojakov. "Stanovením tohto míľnika a krokov, ktoré musíme na jeho splnenie vykonať, sa Slovensko zaraďuje medzi krajiny, ktoré sú ochotné a schopné vnímať svoje potreby v oblasti obrany za rámec jedného volebného obdobia," poznamenal.

Ďalším medzníkom je rok 2035. "Je pravdepodobné, že do tohto roku sa zmení charakter hrozieb, východiská dlhodobého plánu a následne bude aj plán samotný revidovaný. To je však prirodzenou súčasťou akéhokoľvek dlhodobého strategického plánovania," skonštatoval Naď. Ako dodal, proces modernizácie, budovania spôsobilostí ozbrojených síl, skvalitňovania personálu a zefektívňovanie procesov v celom rezorte obrany si vyžadujú pomenovanie koncového stavu už v dnešných dňoch.

V prípade vyčleňovania minimálne dvoch percent HDP na obranu je dlhodobou ambíciou vynakladať na personál maximálne 50 percent ročného limitu finančných zdrojov MO SR. Minimálne 20 percent z obranných výdavkov bude určených na hlavnú výzbroj a techniku ozbrojených síl a súvisiaci výskum a vývoj s cieľom smerovať k 2 percentám z obranných výdavkov na obranný výskum a vývoj.