Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Plánujeme niekoľko zásadných legislatívnych zmien, povedal M. Maďarič

Marek Maďarič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Jednou zo zmien bude úplne nový zákon o kultúrno-osvetovej činnosti.

Bratislava 9. júna (TASR) – Ministerstvo kultúry plánuje počas štvorročného obdobia niekoľko zásadných legislatívnych zámerov. Jedným z nich bude úplne nový zákon o kultúrno-osvetovej činnosti. "Táto legislatíva je veľmi zastaraná. Na to bude následne nadväzovať reštrukturalizácia Národného osvetového centra (NOC) ako centrálneho orgánu, ktorý má osvetovú činnosť aplikovať," priblížil v rozhovore pre TASR minister kultúry Marek Maďarič s tým, že NOC sa pravdepodobne v budúcnosti premenuje na inštitúciu pre neprofesionálne umenie.

K ďalším kľúčovým zmenám patrí komplexná rekodifikácia autorského zákona. Tým sa odstránia problémy pri výklade súčasného znenia či terminologické problémy. Zároveň sa umožní aplikácia európskej transpozície z hľadiska smernice o autorských právach. "Ide o veľmi náročnú úlohu, ktorou sa bude zaoberať pracovná skupina, v ktorej chceme mať aj odborníkov zo zahraničia," avizoval minister.

Jeho rezort bude v súvislosti s možným využitím istého percenta na výtvarné dielo v stavbe iniciovať novelu stavebného zákona. Zmeny sa dočká tiež právna norma o divadelnej činnosti, ktorá zadefinuje postavenie divadelných hudobných inštitúcií. "Plánujeme nový zákon o knižniciach, ako aj novelizáciu zákona o ochrane pamiatkového fondu, najmä z hľadiska ochrany archeologických nálezov," priblížil ďalej.

MK nebude meniť tlačový zákon

Naopak, MK nebude meniť tlačový zákon. Maďarič to odôvodnil tým, že napriek jeho úprave predchádzajúcou vládou nebol predpis revidovaný takým spôsobom, že by z neho vypadlo právo na odpoveď a na opravu. "Myslím si, že stačila novela po 40 rokoch. Uvidíme, kedy sa nejaký odvážny minister kultúry znovu pustí do takej chúlostivej témy, ako je zmena tlačového zákona," podotkol. Pôvodný pochádzal z roku 1966, nový pripravila až prvá vláda Roberta Fica. Platnosť nadobudol v roku 2008. "Rovnako tak v tejto chvíli nemienime meniť zákon o štátnom jazyku," deklaroval šéf rezortu kultúry.