Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Platforma Ambrela: SR stagnuje v prispievaní na rozvojovú spoluprácu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Celkovo SR prispela na rozvojovú spoluprácu sumou 124,5 milióna eur.

Bratislava 2. novembra (TASR) – Slovenský príspevok na rozvojovú spoluprácu síce medziročne stúpol, časť z neho však tvorí tzv. nafúknutá pomoc. Poukázala na to platforma rozvojových organizácií Ambrela, ktorá v rámci reportu AidWatch pripomína, že Slovensko sa ani v roku 2020 nepriblížilo k medzinárodnému záväzku prispieť na spoluprácu sumou 0,33 percenta hrubého národného dôchodku (HND).

Celkovo SR prispela na rozvojovú spoluprácu sumou 124,5 milióna eur, čo predstavuje medziročný nárast z 0,11 na 0,14 percenta HND. "Za týmto zdanlivým nárastom stojí pokles hrubého domáceho produktu v dôsledku pandémie a hlavne odpustenie dlhu Srbsku a Somálsku vo výške 16,6 milióna eur. V roku 2020 tak Slovensko reálne poskytlo na skutočnú rozvojovú spoluprácu iba 105 miliónov eur a jej podiel na HND predstavoval 0,12 percenta," vysvetlil výkonný tajomník Ambrely a spoluautor správy AidWatch Daniel Kaba. Dodal, že Slovensko sa takýmto tempom k svojmu záväzku priblíži v roku 2130.

Nádejné systémové zmeny zo začiatku uplynulého roka zmarila podľa platformy pandemická situácia aj politické rozhodnutia. Ambrela skonštatovala, že hoci EÚ cez iniciatívu Tím Europe zmobilizovala zdroje a poskytla celkovo 66,8 miliardy eur na pomoc pri adresovaní dosahov pandémie v nízkopríjmových krajinách, Slovensko neprispelo "novými peniazmi", ale presmerovalo štyri milióny eur z existujúceho rozpočtu.

Platforma poznamenala, že "skutočná" bilaterálna pomoc, vďaka ktorej môžu slovenské organizácie realizovať svoje rozvojové projekty, bola 16,7 milióna eur. Kritizuje zároveň, že len 17 percent z tejto sumy išlo do troch programových krajín, kde má Slovensko rozvojových diplomatov.

V tejto súvislosti odporučila Ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR, poskytnúť krajinám globálneho juhu aspoň 30 percent objemu bilaterálnej rozvojovej spolupráce.

Ambrela združuje a zastupuje záujmy 28 významných slovenských organizácií, ktoré pôsobia v oblasti rozvojovej spolupráce, humanitárnej pomoci alebo globálneho vzdelávania.

Ministerstvo si stagnáciu uvedomuje



Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR si uvedomuje stagnáciu a zaostávanie v súvislosti s finančným príspevkom na rozvojovú spoluprácu. Rezort to pre TASR uviedol v reakcii na report AidWatch od platformy Ambrela.

Ministerstvo avizovalo, že plánuje znížiť počet teritoriálnych a sektorových priorít so zámerom zvýšiť koncentrovanosť, efektívnosť a dosah zdrojov vynakladaných na rozvojovú spoluprácu. Udiať sa tak má na základe nezávislého hodnotenia implementácie Strednodobej stratégie rozvojovej spolupráce SR na roky 2019 - 2023 a diskusie so zainteresovanými vrátane mimovládneho sektora.

Správa o rozvojovej spolupráci SR za rok 2020 konštatuje medziročný nárast z 0,11 na 0,14 percenta hrubého národného dôchodku (HND). Zároveň však upozorňuje, že ho spôsobilo predovšetkým odpustenie dlhu Srbskej republike a nárast príspevku SR do všeobecného rozpočtu Európskej únie, bez ktorých by bola ešte nižšia ako v roku 2019.

Platforma Ambrela v hodnotiacej správe AidWatch pripomenula, že slovenský príspevok na rozvojovú spoluprácu síce medziročne stúpol, časť z neho však tvorí tzv. nafúknutá pomoc. Slovensko sa tak nepriblížilo k medzinárodnému záväzku prispieť na spoluprácu sumou 0,33 HND.

Podľa rezortu nie je vhodné hovoriť o niektorej časti rozvojovej pomoci ako o "skutočnej", respektíve niektorú časť zo "skutočnej" rozvojovej pomoci vynechať. Pri vykazovaní sa SR riadi pravidlami Výboru pre rozvojovú pomoc Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. "Slovensko tak vykazuje ako rozvojovú pomoc všetky operácie, ktoré spĺňajú kritériá podľa pravidiel," vysvetlilo ministerstvo.

Ozrejmilo, že prostredníctvom Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu (SAMRS) disponuje rezort každoročne objemom približne sedem milión eur určených na dvojstrannú rozvojovú spoluprácu. S platformou Ambrela sa zhoduje v potrebe zvyšovania predovšetkým bilaterálnej zložky rozvojovej pomoci. "Rozhodnutie o disponibilných zdrojoch však nie je v kompetencii MZVEZ SR," uviedol rezort s tým, že o tom rozhoduje ministerstvo financií.

Rezort diplomacie zároveň pripomenul, že Slovensko bolo solidárne s mnohými partnerskými krajinami prostredníctvom materiálnej i finančnej humanitárnej pomoci. Pomáhalo v boji s pandémiou ochorenia COVID-19 alebo krajinám, ktoré zasiahli katastrofy.

Poukázalo tiež na to, že platforma Ambrela je pre MZVEZ SR dlhodobým partnerom pri tvorbe politiky rozvojovej spolupráce aj pri realizácii konkrétnych rozvojových projektov. Rovnako, že je pravidelne prizývaná k prijímaniu strategických rozhodnutí. Jej komunikácia k rozvojovej pomoci ho preto prekvapila.