Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Platforma SMK chce, aby si Aliancia zmenila názov na Maďarská aliancia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Na kongrese si platforma SMK určila ciele a programové tézy, ktoré by chceli premietnuť do spoločného volebného programu Aliancie.

Bratislava 28. januára (TASR) - Zástupcovia platformy SMK v rámci mimoparlamentnej strany Aliancia by chceli, aby sa ešte pred parlamentnými voľbami zmenil názov strany na Maďarská aliancia. Uviedli to predstavitelia platformy po zasadnutí ich republikového kongresu.

Na kongrese si platforma SMK určila ciele a programové tézy, ktoré by chceli premietnuť do spoločného volebného programu Aliancie. Medzi tézami sú témy regionálneho rozvoja, základné práva národnostných menšín, otázky samosprávneho členenia, kultúry či používanie jazyka národnostných menšín.

"Podporujeme, aby sa na volebnú listinu Aliancie mohli dostať aj nečlenovia strany. Sme pripravení postaviť na 75 miest prislúchajúcich našej platforme aj nečlenov, najmä tých, ktorí zdieľajú naše národno-kresťansko-konzervatívne hodnoty," uviedla platforma SMK v stanovisku, ktoré zaslala médiám. Reaguje v ňom aj na vojnu na Ukrajine. "Platforma SMK podporuje čo najskoršie nastolenie mieru. Sme presvedčení, že sankcie voči Rusku sú neúčinné a nepribližujú Európu k ukončeniu vojny," uviedla. Zároveň tvrdí, že európske inštitúcie zneužívajú pojem právneho štátu na vyvíjanie politického nátlaku na krajiny ako Maďarsko a Poľsko, "ktoré nezdieľajú bruselskú politiku v oblasti prisťahovalectva, rodovej rovnosti a práv spoločenstiev LGBTIQ+". Označila to za neprijateľné.

József Berényi z platformy uviedol, že po voľbách by chceli riešiť otázku zrušenia platforiem v rámci Aliancie, sú totiž zástancami ich zrušenia. Predseda Aliancie Krisztián Forró zdôraznil, že maďarská menšina by mala mať zastúpenie v Národnej rade SR. "Chceme byť pri tvorbe budúcnosti Maďarov a ostatných národností žijúcich na Slovensku," doplnil na tlačovej konferencii.

Predseda platformy Mosta-Híd Konrád Rigó reagoval, že pred voľbami sa treba sústrediť na program aj mobilizáciu. "Som rád, že platforma SMK aj predseda našej strany si uvedomili, že všetko má svoj čas. Pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami nie je čas na diskusiu o zrušení platforiem a zmene názvu strany. V tomto časovom úseku sa musíme sústrediť na program strany a motiváciu, ba mobilizáciu voličov. Aj naši voliči volajú po stabilite, ktorú im môžeme ponúknuť, ak budeme jednotní," zdôraznil v stanovisku.