Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Obnovili plavbu cez Gabčíkovo, znečistenie vodnej cesty odstránili

Na archívnej snímke z 18. septembra 2018 ľavá plavebná komora na Vodnom diele Gabčíkovo počas kontrolnej obhliadky. Foto: TASR - Marko Erd

Po odstránení ropnej škvrny v Gabčíkove obnovili plavbu

Bratislava 28. apríla (TASR) - Plavba cez vodné dielo Gabčíkovo bola obnovená v stredu (27. 4.) okolo 23.00 h. Pre TASR to potvrdila vedúca kancelárie predsedu Dopravného úradu Lucia Patznerová. Plavbu pozastavili pre únik ropných látok zo švédskej osobnej lode.

"Po vykonaní všetkých potrebných úkonov na odstránenie nebezpečenstva a znečistenia vodnej cesty bolo následne plavidlo odstavené na dolnom kotvisku vodného diela a okolo 23.00 h bolo plavba znovu pustená," priblížila Patznerová. Dodala, že kapitanát Bratislava aj Komárno usmerňovali plavbu, aby nedošlo k nepriaznivej situácii na vodnej ceste.


Zo švédskej osobnej lode unikli pri vodnom diele Gabčíkovo ropné látky. Olejové škvrny na hladine spozorovali v stredu poobede dispečeri vodného diela. Loď bola zadržaná v plavebnej komore a plavba bola pozastavená. Situácia bola podľa ministerstva životného prostredia stabilizovaná.

Ropná škvrna sa podľa Slovenskej inšpekcie životného prostredia rozliala do dĺžky ôsmich kilometrov. Pôvodcovi pri preukázaní spáchania správneho deliktu hrozí pokuta do výšky 165.000 eur.