Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

P. LAZAROV: Slovensko je krajina s veľmi dobrým povedomím o čísle 112

Ilustračná snímka Foto: TASR - Vladimír Benko/MV SR

V roku 2017 sa oslava Európskeho dňa tiesňového čísla 112 uskutoční najmä v Poprade v jednom obchodnom centre.

Bratislava 9. februára (TASR) - Najmä na deti, mládež aj na širokú verejnosť sú na Slovensku zamerané aktivity pri príležitosti Európskeho dňa tiesňového čísla 112. Pripadá na 11. februára, podujatia v tomto roku sú pripravené na piatok 10. februára vo viacerých slovenských mestách. V roku 2017 sa oslava Európskeho dňa tiesňového čísla 112 uskutoční najmä v Poprade v jednom obchodnom centre, uviedol pre TASR hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Petar Lazarov.

Podujatie v Poprade bude spojené s propagačnými aktivitami, ukážkami poskytovania prvej pomoci, súťažami a odborným výkladom o používaní európskeho tiesňového čísla 112. Podobne ako v minulosti aj v tomto roku budú akcie zamerané najmä na školopovinné deti, deti z detských domovov, ale aj na seniorov, prízvukoval hovorca MV SR. Zároveň dodal, že v rámci Európskeho dňa tiesňového čísla 112 sa budú konať prehliadky v Koordinačných strediskách Integrovaného záchranného systému (KS IZS) v ďalších mestách: Bratislave, Trnave, Nitre, Trenčíne, Banskej Bystrici, Žiline, Poprade, Košiciach, Prešove.

KS IZS Banská Bystrica pripravilo pre žiakov štvrtých a piatych ročníkov základných škôl program s prezentáciou čísla tiesňového volania 112, s ukážkou zásad poskytovania prvej pomoci ako aj s prezentáciou hasičskej i policajnej výstroje. Rovnako i KS IZS Bratislava , KS IZS Košice, KS IZS Nitra, KS IZS Trenčín či KS IZS Prešov sa vo svojich programoch zamerali na žiakov základných škôl (ZŠ) a popri oboznámení s číslom tiesňového volania 112 pre nich pripravili aj ukážky poskytovania prvej pomoci pri ohrození života, ukážky činnosti a techniky Hasičského a záchranného zboru.

V Trnave okrem prezentácie a diskusie na témy o tiesňovom čísle 112 pôjde aj predstavenie Integrovaného záchranného systému v Trnavskom kraji a o besedu "Čo robiť, keď je bezprostredne ohrozený život, zdravie alebo majetok človeka" a v neposlednom rade aj o prehliadku výtvarných diel detí na tému: "Ochranárik čísla tiesňového volania 112 a civilnej ochrany".

V Žiline budú hovoriť so žiakmi štvrtého a piateho ročníka ZŠ Námestie mladosti Hájik Žilina a ôsmeho a deviateho ročníka ZŠ Komenského Púchov o problematike zneužívania tiesňových liniek deťmi, ľuďmi pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných látok alebo osobami s psychickými poruchami bez ohľadu na to, či ide o vedomé alebo nevedomé zneužitie daného čísla.

MV SR od roku 2009 každoročne realizuje a zabezpečuje aktivity zamerané na zvyšovanie povedomia o jednotnom európskom čísle tiesňového volania 112. "Slovenská republika je krajina s veľmi dobrým povedomím o čísle tiesňového volania 112 ako jednotnom európskom čísle tiesňového volania," vyzdvihol hovorca MV SR. Na Slovensku bolo číslo 112 zavedené 1. júla 2003, dodal Lazarov.

Tiesňové číslo 112 sa v Európskom spoločenstve zaviedlo v roku 1991 s tým, aby sa občanom, najmä cestujúcim a turistom, uľahčil prístup k pomoci na celom území Európskeho spoločenstva v prípade núdze.

Európska komisia spolu s Európskym parlamentom a Radou EÚ vo februári 2009 chceli prispieť k informovanosti o tomto čísle, preto 11. február vyhlásili za Európsky deň tiesňového čísla 112.

Okrem Európskeho dňa tiesňového čísla 112 sa na Slovensku 1. decembra koná Národný deň čísla 112.