Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Plénum neschválilo novelu zákona o umeleckých fondoch

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Povinnosť odvodu mala odpadnúť aj dedičom autorských práv.

Bratislava 1. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu neschválili vládnu novelu zákona o umeleckých fondoch z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR. Návrhom sa mala od tohto roka zrušiť autorom a umelcom povinnosť odvádzať povinný dvojpercentný príspevok zo svojich odmien umeleckým fondom. Povinnosť odvodu mala odpadnúť aj dedičom autorských práv.

Zákon podporilo zo 137 prítomných 67 poslancov, proti bolo 43, zdržalo sa 27 poslancov a 13 boli neprítomní. Návrh nepodporili okrem iných opozičných poslancov ani poslanci Sme rodina, ktorí sa zdržali. Poslanci opozičnej SaS hlasovali za.

Právna úprava mala uviesť do trvalej formy doterajšie prechodné ustanovenie, ktoré z dôvodu dosahov pandémie ochorenia COVID-19 dočasne zrušilo povinnosť odvádzať dvojpercentný príspevok.

Rezort kultúry odôvodňoval návrh záujmom zlepšiť podmienky pre autorov a umelcov. "Umelecká obec dlhodobo vyzýva na zrušenie príspevkov príjemcov autorských a umeleckých odmien s odôvodnením, že ide o dodatočné zaťaženie ich príjmov," skonštatovalo MK.

Ministerstvo tiež pripomenulo, že z dôvodu dosahov pandémie pristúpilo k novelizáciám zákona, ktoré prechodne stanovili príspevky len ako dobrovoľné, rovnako sa znížili odvody dedičom autorských práv.

Umelecké fondy mali byť zároveň povinné vypracúvať správu o činnosti za predchádzajúci rok a zverejniť ju na webe.