Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Plénum NR SR odštartovalo rokovací deň správou o hospodárení NBS

Na snímke rokovanie schôdze parlamentu v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pandémia prinútila centrálne banky reagovať na túto situáciu opatreniami ochraňujúcimi ekonomiky eurozóny a finančný sektor jednotlivých krajín aj za cenu horšieho hospodárskeho výsledku.

Bratislava 6. mája (TASR) – Národná banka Slovenska (NBS) v pandemickom roku 2020 vykázala zisk 26 miliónov eur, tvorený najmä výsledkom z finančných činností. Plénum začalo tretí rokovací deň 28. schôdze Národnej rady (NR) SR správou o výsledku hospodárenia NBS za rok 2020. Poslancom ju predstavil guvernér NBS Peter Kažimír.

Dôvodom poklesu hospodárskeho výsledku v porovnaní s rokom 2019 je podľa materiálu nižší výnos z prerozdelenia menového príjmu Eurosystému a zvýšenie všeobecnej rezervy na finančné riziká. "V oboch prípadoch ide o dôsledok nárastu objemu menovopolitických operácií realizovaných v reakcii na nestabilitu trhov spôsobenú rozšírením pandémie COVID-19," konštatuje sa v správe. Zvýšenie všeobecnej rezervy bolo nutné aj z dôvodu nárastu rizika na finančných trhoch.

Pandémia prinútila centrálne banky reagovať na túto situáciu opatreniami ochraňujúcimi ekonomiky eurozóny a finančný sektor jednotlivých krajín aj za cenu horšieho hospodárskeho výsledku. Pre NBS to znamenalo v úhrne 236 miliónov eur v podobe nižších výnosov a niektorých zvýšených nákladov centrálnej banky. Vplyvom zvýšených nákupov aktív a podpory likvidity cez nové dlhodobejšie refinančné operácie sa znížili výnosy NBS z finančných činností, v dôsledku odpustenia príspevkov subjektov finančného trhu poklesli ostatné výnosy banky. "Vplyvy v prevádzkových nákladoch sa vzájomne eliminovali, keďže zvýšené náklady v niektorých položkách boli kompenzované úsporami v iných nákladoch," uvádza sa v správe.

Plénum sa zaoberalo v úvode dňa aj správou o výsledkoch kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR za rok 2020. Poslanci sa majú venovať aj správam kontrolných výborov o použití informačno-technických prostriedkov za uplynulý rok. Čaká ich aj tradičná štvrtková Hodina otázok.