Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Plénum NR SR pokračuje v rokovaní návrhom o čerpaní eurofondov

Na snímke plénum počas schôdze NRSR v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Novela zákona hovorí aj o tom, že aktuálna právna úprava poskytovania eurofondov by sa mala rozšíriť nielen vo vzťahu k pandémii COVID-19, ale aj pre iné krízové situácie.

Bratislava 19. mája (TASR) - Plénum Národnej rady (NR) SR vo štvrtok pokračuje v rokovaní po týždňovej prestávke. Rokovací deň odštartovalo novelou zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov, o ktorej rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Novela zákona hovorí aj o tom, že aktuálna právna úprava poskytovania eurofondov by sa mala rozšíriť nielen vo vzťahu k pandémii COVID-19, ale aj pre iné krízové situácie. To podľa Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR umožní aj v súčasnej situácii vojnového konfliktu na Ukrajine zachovať plynulosť čerpania finančných prostriedkov už zazmluvnených národných projektov a poskytovateľom operatívne reagovať na požiadavky súvisiace s presmerovaním finančných prostriedkov vo vzťahu k už vyhláseným, prípadne pripravovaným výzvam.

Na štvrtok po 11.00 h majú poslanci naplánované aj voľby na post komisára pre deti a predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR, ale aj voľbu člena Správnej rady Ústavu pamäti národa. Výsledky by mali byť oznámené až po obednej prestávke o 14.00 h.

Plénum zaradilo do programu protiinflačnú pomoc aj zdanenie príjmov z ropy


Protiinflačnú pomoc, zdanenie mimoriadnych príjmov z ropy aj podporu starostlivosti o deti aj odídencov s postihnutím prerokuje Národná rada (NR) SR na aktuálnej 65. schôdzi. Poslanci vo štvrtok schválili zaradenie týchto bodov do programu.

Na základe návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa z dielne Ministerstva financií (MF) SR by mali dostať na voľnočasové aktivity deti od piatich do 18 rokov každý mesiac 50 eur. Suma daňového bonusu by sa mala zároveň zvýšiť. Od júla tohto roka by sa mal tiež zvýšiť prídavok na dieťa na 30 eur a od januára 2023 na 50 eur mesačne.

Podľa návrhu zákona o dani z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou by mala rafinéria Slovnaft platiť mimoriadnu daň z cenovej výhody, ktorú jej prináša spracovanie ruskej ropy. Tá je v posledných mesiacoch výrazne lacnejšia ako ropa typu Brent a štát túto výhodu využije na dodatočný príjem do štátneho rozpočtu.

Starostlivosť o deti aj odídencov so zdravotným postihnutím by mal zasa podporiť tzv. lex Ukrajina 3. Podľa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR ide o riešenia problematických oblastí, ktoré sa usadením utečencov na území Slovenska vyskytli a nedali sa predvídať.

Zároveň poslanci presunuli na záver schôdze hlasovanie o návrhu Miroslava Kollára (nezaradený) na odvolanie Mariána Kéryho (Smer-SD) z funkcie šéfa zahraničného výboru. Na záver presunuli aj voľbu šéfa Najvyššieho kontrolného úradu SR a detskej komisárky i voľbu člena správnej rady Ústavu pamäti národa.