Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Mimoriadne schôdze nebudú, poslanci neschválili program

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Poslanci okolo Tarabi uznesením mienili dosiahnuť, aby parlament požiadal vládu predložiť do 7. decembra informáciu o súčasnom stave zdravotníctva a návrh okamžitých opatrení na odvrátenie kolapsu.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR nebudú rokovať o stave zdravotníctva. Neschválili totiž program utorkovej mimoriadnej schôdze, ktorú iniciovali nezaradení poslanci Tomáš Taraba, Štefan Kuffa a Filip Kuffa.

Na schôdzi chceli okrem "katastrofálneho stavu v slovenskom zdravotníctve" hovoriť aj o ohrození verejného zdravia občanov. Upozorňovali na pokles zdravotníckeho personálu v nemocniciach, klesajúcu dostupnosť zdravotnej starostlivosti či nedostatočné materiálové zabezpečenie počas pandémie.

Uznesením mienili dosiahnuť, aby parlament požiadal vládu predložiť do 7. decembra informáciu o súčasnom stave zdravotníctva a návrh okamžitých opatrení na odvrátenie kolapsu. Požadovali aj prítomnosť ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO).

Plénum nebude diskutovať ani o raste cien


Národná rada (NR) SR nebude v utorok diskutovať o sociálnych dosahoch výrazného rastu cien energií a základných potravín. Plénum neschválilo program mimoriadnej schôdze iniciovanej Smerom-SD.

Opoziční poslanci chceli požiadať vládu, aby predložila parlamentu správu vrátane vecného a časového harmonogramu o prijatých opatreniach na zamedzenie nežiaduceho cenového vývoja. Sú presvedčení, že vláda má k dispozícii dostatok nástrojov, prostredníctvom ktorých môže eliminovať prudký nárast cien.

Skupina poslancov už pred časom predkladala návrhy na zvolanie mimoriadnych schôdzí k výraznému rastu cien elektriny, plynu a tepla pre slovenské domácnosti a malé a stredné podniky v roku 2022 a k rastu cien základných potravín. Návrh programu týchto schôdzí však ani vtedy plénum nepodporilo.