Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Plénum odmietlo, aby kontrolné výbory dostali vyšetrovacie právomoci

Pohľad na budovu Národnej rady SR v Bratislave, archívna snímka. Foto: TASR - Pavol Funtál

Poslanci NR SR odmietli navrhovaný ústavný zákon z dielne OĽaNO.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Kompetencie kontrolných výborov Národnej rady (NR) SR sa rozširovať nebudú. Poslanci NR SR odmietli navrhovaný ústavný zákon z dielne OĽaNO, ktorý mal priznať výborom aj vyšetrovacie právomoci.

"Cieľom návrhu ústavného zákona je rozšíriť doterajšiu kontrolnú činnosť výborov NR SR a priznať im aj vyšetrovacie právomoci, najmä z dôvodu, že je to jediná schodná cesta, ako riešiť kauzy, keď si orgány činné v trestnom konaní nerobia svoju prácu," argumentovali poslanci OĽaNO v predloženej dôvodovej správe. Chceli, aby parlament v zmysle ich návrhu zriadil vyšetrovací výbor obligatórne alebo fakultatívne. Súčasťou procesu jeho zriadenia malo byť aj presné vymedzenie veci verejného záujmu, ktorá mala byť vyšetrená, a tiež určenie lehoty, v ktorej by mal predložiť výbor parlamentu správu o výsledku.

Hnutiu zároveň neprešla novela, ktorou chcelo OĽaNO umožniť zriadenie dočasného vyšetrovacieho výboru. Navrhovalo to v novele rokovacieho poriadku NR SR a trestného zákona. Úlohou takéhoto výboru malo byť vyšetrenie vecí verejného záujmu.