Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Plénum odmietlo návrh Smeru-SD zachovať sídlo SVP v Banskej Štiavnici

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Poslanci to navrhovali v novele tzv. vodného zákona.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Parlament vo štvrtok odmietol návrh opozičného Smeru-SD, aby sa zachovalo sídlo Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) v Banskej Štiavnici. Poslanci to navrhovali v novele tzv. vodného zákona. Smer-SD tým reagoval na zámer Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR presťahovať podnik do Bratislavy.

"Umiestnenie sídla Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p. v Banskej Štiavnici a etablovanie generálneho riaditeľstva má svoj strategický význam a historické opodstatnenie. Dvadsaťštyriročné pôsobenie podniku so sídlom v Banskej Štiavnici potvrdilo správnosť predpokladov pri jeho lokalizácii nielen z pohľadu zvýraznenia inštitucionálneho a kultúrneho významu Banskej Štiavnice, ale aj z dôvodu zníženia sociálneho dopadu útlmu banskej činnosti," skonštatovali poslanci Smeru-SD v odôvodnení návrhu.

SVP tvrdí, že jeho presídlenie z Banskej Štiavnice do Bratislavy prispeje k šetreniu verejných financií.

Samostatný Slovenský vodohospodársky podnik, štátny podnik, vznikol v roku 1997, má celoštátnu pôsobnosť, zamestnáva viac ako 3100 zamestnancov a zabezpečuje správu vodných tokov a povodí Slovenska.