Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Plénum odmietlo návrhy z dielne nezaradeného poslanca M. Suju

Na archívnej snímke z 15. marca 2022 poslanec NR SR Miroslav Suja (nezaradený) počas 60. schôdze Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podstata novely spočíva v uspokojení verejného záujmu na obsadzovaní volených funkcií spôsobilými kandidátmi a zároveň v zvýšení kvality a efektivity rozhodovania v danej oblasti verejnej správy.

Bratislava 22. marca (TASR) - Vzdelanostný cenzus pre kandidátov na starostov či primátorov a tiež predsedov vyšších územných celkov sa nezavedie. Poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva a ústavný návrh Miroslava Suju (nezaradený).

"Podstata novely spočíva v uspokojení verejného záujmu na obsadzovaní volených funkcií spôsobilými kandidátmi a zároveň v zvýšení kvality a efektivity rozhodovania v danej oblasti verejnej správy. Uvedené subjekty nie sú iba subjektmi vykonávajúcimi samosprávne úlohy. Zákonodarca na nich v množstve oblastí preniesol aj povinnosti pri výkone štátnej správy, ktoré nie je bez istej miery všeobecného vzdelania a rozhľadu možné zvládnuť," argumentovali predkladatelia.

Pri kandidatúre na starostu, primátora či predsedu VÚC navrhovali ako podmienku aj dosiahnutie aspoň "stredného vzdelania podľa osobitného predpisu".