Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Plénum odmietlo zámer Smeru-SD viac podporiť darovanie krvi

Darovanie krvi. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Od právnej úpravy pracovného voľna pre darcov krvi v roku 2003 prax podľa Smeru-SD ukázala, že táto úprava je nejednoznačná.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Parlament odmietol novelu Zákonníka práce, ktorú pripravil opozičný Smer-SD. Jej zámerom bolo podporiť darovanie krvi na Slovensku ako úkonu vo všeobecnom záujme.

Od právnej úpravy pracovného voľna pre darcov krvi v roku 2003 prax podľa Smeru-SD ukázala, že táto úprava je nejednoznačná a zamestnávatelia pri poskytovaní pracovného voľna darcom krvi postupujú rozdielne. "Počet darcov krvi nie je dostatočný, v dôsledku čoho sa dlhodobo opakujú situácie, že Národná transfúzna služba musí vyzývať obyvateľov na darovanie krvi," zdôvodnili potrebu prijatia zmien poslanci Smeru-SD. Cieľom poslancov bolo zjednotiť prax pri poskytovaní pracovného voľna pre darcov krvi.

Preto navrhli, aby sa jednoznačne upravilo, že za nevyhnutne potrebný čas sa považuje pracovný deň, v ktorom došlo k odberu krvi a aferéze alebo odberu ďalších biologických materiálov.