Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Plénum odobrilo správu o členstve SR v EÚ za rok 2021

Na snímke plénum na schôdzi Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

EÚ podľa správy naďalej zostáva globálnym aktérom hodnôt, demokracie či ochrany ľudských práv.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatok odobrili výročnú správu o členstve SR v EÚ za rok 2021. Zároveň plénum zobralo na vedomie aj správu o činnosti Výboru NR SR pre európske záležitosti za obdobie od 1. marca 2021 do 28. februára 2022.

Aj v roku 2021 inštitúcie Európskej únie a členské štáty operatívne reagovali na pokračujúcu pandemickú situáciu. Adaptoval sa celkový rámec fungovania Únie, napríklad vo forme Nástroja obnovy a odolnosti alebo návrhu na zriadenie Úradu EÚ pre pripravenosť a reakcie na núdzové zdravotné situácie.

S ročným omeškaním bola v máji 2021 odštartovaná Konferencia o budúcnosti Európy. Hoci priniesla viaceré konkrétne výstupy a nové postupy, medzi občanmi zatiaľ nevzbudila výrazný záujem.

EÚ podľa správy naďalej zostáva globálnym aktérom hodnôt, demokracie či ochrany ľudských práv. V uplynulých rokoch zaznamenala rastúce spochybňovanie základov Únie, no podľa správy absentovala primeraná odpoveď.

Vonkajšie vzťahy poukázali na postavenie EÚ na globálnej scéne, poznačenej okrem politického súperenia konkurentov aj napätými vzťahmi v priemyselnej doméne, absenciou strategických materiálov a narušením dodávateľských reťazcov.

Schválenie fondu obnovy a odolnosti bolo podľa správy prelomovým prvkom v dejinách EÚ. V priebehu roka 2021 bolo schválených 22 národných plánov obnovy. Zároveň problematika zelenej tranzície bola jednou z ústredných tém, ktorú EÚ v roku 2021 presadzovala.

Paralelne s prípravou národného plánu obnovy prebiehalo vypracovanie komplexného návrhu Partnerskej dohody SR na roky 2021 – 2027.

Správa tiež hovorí o výzvach na rok 2022. "Členské štáty budú musieť zabezpečiť zelené, odolné a inkluzívne oživenie hospodárstva. Pandémia, inflácia či sprísňovanie menovej politiky predstavujú riziká pre hospodárstvo. Medzi ďalšie riziká možno zaradiť obchodné spory, migračný tlak, aj ako nástroj hybridného konfliktu, eskaláciu konfliktov v susedstve EÚ, ale aj interné napätie v Únii, nielen v kontexte otázok právneho štátu," uviedli autori správy.