Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Plénum odsúdilo ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine

Ukrajinský vojak kráča stojí pred zničeným obytným domom po nočnom ostreľovaní v meste Kramatorsk, 5. mája 2022. Foto: TASR/AP

Parlament tiež v uznesení odsudzuje zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny, ktoré musia byť podľa slovenských poslancov dôsledne vyšetrené.

Bratislava 10. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorkovom hlasovaní prijali uznesenie, ktorým odsúdili činy Ruskej federácie, prezidenta Ruska Vladimira Putina, ako aj ruských ozbrojených síl a ich veliteľov voči Ukrajine. Označili to za akt bezdôvodnej vojenskej agresie vrátane zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov.

Plénum zároveň odobrilo aj pozmeňujúci návrh, ktorým sa dočasne pozastavuje činnosť skupiny priateľstva s Bieloruskom a skupiny priateľstva s Ruskou federáciou v rámci slovenskej skupiny Medziparlamentnej únie. Skupiny by nemali fungovať, kým sa neskončí vojenská prítomnosť Ruska na území Ukrajiny. Zároveň odmietli návrh podpredsedu parlamentu Juraja Blanára (Smer-SD), ktorý chcel, aby plénum v uznesení vyzvalo štáty prispieť k mierovému riešeniu konfliktu.

Parlament tiež v uznesení odsudzuje zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny, ktoré musia byť podľa slovenských poslancov dôsledne vyšetrené. Uznesením zároveň vyzývajú Rusko na okamžité zastavenie bojov, stiahnutie všetkých ozbrojených síl z územia Ukrajiny a rešpektovanie jej územnej celistvosti v medzinárodne uznaných hraniciach.

Poslanci tiež podporujú a oceňujú vyjadrenia a činy predstaviteľov organizácií ruského verejného a spoločenského života, mimovládnych organizácií a jednotlivcov odsudzujúce vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Vyzývajú zároveň ruské štátne orgány vrátane prezidenta, aby zastavili represiu voči týmto osobám a rešpektovali ľudské práva a slobody.