Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Plénum sa zíde v utorok, rokovať má aj o opatreniach envirorezortu

NR SR, archívna snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Vládny návrh zákona o niektorých opatreniach v pôsobnosti Ministerstva životného prostredia SR v súvislosti s ochorením COVID-19 sa týka najmä posunov viacerých termínov a lehôt.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa zídu opäť v utorok 7. apríla. Na programe piatej schôdze ich čaká vládny návrh zákona z dielne envirorezortu, ktorým by sa mal napríklad posunúť termín zavedenia zálohového systému jednorazových obalov. Plénum má o ňom rokovať v skrátenom konaní a je ďalším z opatrení reagujúcich na krízu spôsobenú pandémiou nového koronavírusu. Poslanci by tiež mali definitívne rozhodnúť o balíku opatrení ministerstva vnútra súvisiacich s krízovou situáciou.

Vládny návrh zákona o niektorých opatreniach v pôsobnosti Ministerstva životného prostredia SR v súvislosti s ochorením COVID-19 sa týka najmä posunov viacerých termínov a lehôt. Zálohový systém jednorazových obalov by sa mal podľa návrhu posunúť z roku 2022 na 2023. Posuny termínov sa týkajú aj záverečných správ, uplatnení finančných úhrad či žiadostí o podporu z Environmentálneho fondu.

Poslancov tiež čaká presunuté hlasovanie o opatreniach v pôsobnosti rezortu vnútra. Upraviť by sa mali podmienky rokovania a hlasovania obecných a mestských zastupiteľstiev, ako aj obmedziť prijímanie žiadostí o vydávanie občianskych preukazov či cestovných pasov. Podľa návrhu by tiež napríklad policajti, hasiči a záchranári mohli mať počas krízovej situácie nárok na platené voľno v prípade potreby celodennej starostlivosti o dieťa či zverenej osoby.

Plénum by malo na piatej schôdzi opätovne voliť predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Na tento post opakovane neúspešne kandidoval Marian Kotleba (ĽSNS), ktorý avizoval, že o funkciu sa bude uchádzať opäť. V navrhnutom programe schôdze je tiež sľub poslanca a návrh na zmeny v zložení výborov NR SR.