Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Plénum by nemalo o novele stavebného zákona rokovať, navrhol Huba

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Novela stavebného zákona je v parlamente v zrýchlenom režime.

Bratislava 30. septembra (TASR) - O novele stavebného zákona by poslanci Národnej rady (NR) SR nemali ďalej rokovať. Myslí si to nezaradený poslanec Mikuláš Huba. V úvode deviateho rokovacieho dňa 54. parlamentnej schôdze preto predložil procedurálny návrh v tomto duchu.

Dôvodom sú podľa neho výhrady k zákonu od občianskeho združenia Via Iuris, podľa ktorého by bolo veľkou chybou novelu prijať. "Ja sa s týmto stanoviskom stotožňujem," konštatoval Huba.

Novela stavebného zákona je v parlamente v zrýchlenom režime, aktuálne sa o nej diskutuje v druhom čítaní. Predmetom navrhovanej zákonnej úpravy je predovšetkým spresnenie niektorých ustanovení stavebného zákona za účelom zefektívnenia územného, stavebného konania a konania o odňatí pôdy z pôdneho fondu z časového hľadiska. Novelu pripravilo ministerstvo dopravy, podľa ktorého sa ňou riešia aplikačné problémy z praxe odstraňovaním duplicít v konaniach.

Právna norma upravuje aj vyvlastňovania pozemkov. Ak vlastník vyvlastňovaného pozemku alebo vyvlastňovanej stavby zomrel, alebo bol vyhlásený za mŕtveho a pozemok alebo stavba nebola predmetom dedičského konania, účastníkmi vyvlastňovacieho konania majú byť osoby, ktoré preukážu, že ako dedičia prichádzajú do úvahy. Navrhovateľ vyvlastnenia pritom nemá byť povinný zisťovať takýchto domnelých dedičov, ktorých má zastupovať Slovenský pozemkový fond až do právoplatnosti osvedčenia o dedičstve alebo právoplatnosti rozhodnutia súdu o dedičstve.

Zákon sa mení aj kvôli pripravovanej investícii automobilky Jaguar Land Rover pri Nitre. Na kritiku zo strany opozície zareagoval predkladateľ novely, minister dopravy Ján Počiatek. Uviedol, že za bývalej vlády si nevšimol, že by sa na Slovensku hrnuli takýto významní investori.

Opozičný poslanec Igor Hraško (OĽaNO) vláde okrem iného vyčítal, že robí všetko len v záujme svojich voličov, ale o iných ľudí na Slovensku nedbá. Minister však oponoval, že ak nie je investícia, ktorá má potenciál pridať 0,4 % HDP v záujme všetkých na Slovensku, tak už potom nevie, čo iné to je. "Je mi veľmi ľúto a je to smutné, že opozícia je proti takýmto významným investíciám," dodal Počiatek.

Po prerokovaní tohto bodu programu čakajú na poslancov ďalšie neprediskutované návrhy zákonov. Popoludní od 14.00 h by sa malo rokovať o návrhu novely zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorú pripravilo ministerstvo financií.