Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Plénum ukončilo rokovací deň návrhom o úprave vymáhania dlhov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Plénum by malo v piatok podľa programu schôdze pokračovať koaličnou novelou Trestného zákona.

Bratislava 25. novembra (TASR) – Návrhom zákona, ktorý rieši vymáhanie dlhov, ukončilo plénum tretí rokovací deň 51. schôdze Národnej rady (NR) SR. Právnu normu predložili nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase-SD.

Návrhom zákona sa má docieliť, aby exekútori nevymáhali dlhy, ktorých boli dlžníci zbavení rozhodnutím konkurzného súdu. Predkladatelia poukázali na to, že v praxi dochádza k situáciám, že dlžník je síce zbavený dlhov na základe rozhodnutia konkurzného súdu, ale dlžníkovi sa exekučné konania nezastavia automaticky. "O ich zastavení musí v zmysle súčasného znenia zákona rozhodnúť buď exekučný súd, alebo exekútor, čo v mnohých prípadoch trvá aj dva roky," skonštatovali.

Plénum by malo v piatok (26. 11.) podľa programu schôdze pokračovať koaličnou novelou Trestného zákona. Jej cieľom je podľa predkladateľov odstrániť problém spočívajúci v neprimerane prísnom postihovaní prechovávateľov alebo užívateľov drog a umožniť zníženie už uložených trestov za taký trestný čin, ktorý má byť po novom trestaný miernejšie.

Ďalej majú poslanci na programe aj viacero návrhov, ktoré predložil nezaradený poslanec Tomáš Valášek. Navrhuje napríklad zmeniť stav súčasnej legislatívy týkajúci sa užívania marihuany alebo zmeniť súčasnú definíciu znásilnenia.