Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Plénum začalo rokovací deň zákonom, ktorý má zaviesť výdavkové limity

Na snímke rokovacia sála Národnej rady počas 58. schôdze Národnej rady v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

V stredu o 12.30 h majú poslanci naplánovanú mimoriadnu schôdzu k energetickým záujmom Slovenska, ktorú inicioval opozičný Smer-SD.

Bratislava 16. marca (TASR) - Plénum Národnej rady (NR) SR v úvode druhého rokovacieho dňa 60. schôdze rokuje o novele zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. V rámci tohto zákona by sa mali zaviesť aj samotné výdavkové limity.

"Vzhľadom na to, že návrh novely ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý okrem iného zavádza limit verejných výdavkov, bol zaradený do návrhu programu riadnej schôdze národnej rady so začiatkom až 14. júna, a vzhľadom na záväzok Slovenskej republiky vo vzťahu k limitu verejných výdavkov obsiahnutých v Pláne obnovy a odolnosti SR, podľa ktorého sa limit verejných výdavkov má implementovať v programe stability na roky 2022 - 2025 v apríli 2022 tak, aby sa zachytil celý rozpočtový cyklus na rok 2023, boli do tohto návrhu zákona pozmeňujúcim a doplňujúcim návrhom premietnuté príslušné ustanovenia viažuce sa k zavedeniu limitu verejných výdavkov ako systémového rozpočtového nástroja na zabezpečenie dlhodobej udržateľnosti," priblížil v stredu minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS) zároveň v rozprave ozrejmil, že sa aktuálne nezavádza komplexné riešenie formou ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti so všetkými ostatými parametrami, dlhovou a daňovou brzdou. V tomto momente sa zavádzajú do zákona o rozpočtových pravidlách len samotné výdavkové limity.

V stredu o 12.30 h majú poslanci naplánovanú mimoriadnu schôdzu k energetickým záujmom Slovenska, ktorú inicioval opozičný Smer-SD. Poslanci majú na programe popoludní o 14.00 h aj rokovanie o vládnom návrhu zákona o príspevkoch z fondov Európskej únie.