Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Cirkev by mala vylúčiť možnosť, že odvolanie Bezáka súvisí so Sokolom

Trnavský arcibiskup Mons. Róbert Bezák udeľuje požehnanie krátko po svojom vysvätení pred Katedrálou sv. Jána Krstieteľa v Trnave 6. júna 2009. Foto: TASR/Martin Palkovič

Pre TASR to uviedol právnik Transparency International Slovensko Pavel Nechala. O odvolaní rozhodol pápež Benedikt XVI., čo vyvolalo ohlas medzi veriacimi, ale aj na stránkach zahraničných médií.

Bratislava 14. júla (TASR) - Hoci sa katolícka cirkev rozhodla nezverejniť dôvody odvolania arcibiskupa Róberta Bezáka z funkcie, minimálne by mala pred veriacimi jasne vylúčiť možnosť, že by odvolanie mohlo súvisieť so snahou zakryť problémy jeho predchodcu Jána Sokola. Pre TASR to uviedol právnik Transparency International Slovensko (TIS) Pavel Nechala.

"Cirkvi nevzniká právna povinnosť odôvodňovať organizačné zmeny," poznamenal. "Avšak za okolností, keď boli medializované pochybnosti okolo financovania arcidiecézy za čias arcibiskupa Sokola, by každá inštitúcia, ktorá sa uchádza o dôveru verejnosti, mala zvážiť, či nezverejní dôvody," dodal Nechala.

"Minimálne by mala jasne vylúčiť možnosť, že odvolanie arcibiskupa Bezáka súvisí s problémami jeho predchodcu. Aby bolo jasné, že nič nezakrývajú," zdôraznil právnik.

Generálna prokuratúra prijala 4. júla trestné oznámenie na Jána Sokola, ktoré podala auditorka, ktorá robila v arcidiecéze audit po jeho odchode do dôchodku.

Podľa Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Svätá Stolica pri príležitosti Apoštolskej vizitácie v niektorej diecéze v záujme ochrániť osoby, zainteresované vo vyšetrovaní a kvôli rešpektovaniu pastiera diecézy, zvyčajne nezverejňuje obsah, ktorý bol dôvodom konečného rozhodnutia Svätého Otca.

Transparent na podporu odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka.
Foto: TASR/Jozef Polešenský
"V týchto dňoch sme svedkami, že časť Božieho ľudu na Slovensku prijala rozhodnutie Svätého Otca ohľadom arcibiskupa Bezáka na základe skreslených a čiastkových informácií, publikovaných niektorými oznamovacími prostriedkami," píše sa vo vyhlásení, ktoré KBS zverejnila 10. júla.

"My, biskupi Katolíckej cirkvi na Slovensku, Cirkvi zraňovanej, ale stále vernej Svätému Otcovi a učeniu Cirkvi aj v ťažkých momentoch našich dejín, obraciame sa s naliehavou výzvou na všetkých, aby s rešpektom a s dôverou prijali rozhodnutie Svätého Otca. Pozývame všetkých k modlitbe, aby sa biskupi, kňazi a všetci veriaci, s Božou pomocou a na príhovor Sedembolestnej Panny Márie, Patrónky Slovenska a sv. Cyrila a Metoda, usilovali s vážnosťou a s duchom viery pracovať pre dobro jednotlivých diecéz, ktoré tvoria Cirkev na Slovensku," uvádza sa vo vyhlásení.

Trnavský arcibiskup Bezák oznámil svoje odvolanie na omši v nedeľu 1. júla. O jeho odvolaní rozhodol pápež Benedikt XVI., čo vyvolalo značný ohlas nielen medzi veriacimi, ale aj na stránkach zahraničných médií. Motív svätej stolice pritom nie je celkom jasný. Vatikán hovorí, že dôvodom sú výsledky apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila na prelome januára a februára. Ďalšie podrobnosti však už neuvádza.