Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Po 20 rokoch zmonitorovali ornitológovia celé Senianske rybníky

Na snímke Senianske rybníky v okrese Michalovce, archívne foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Pre niektoré druhy, ako napríklad lyžičiar biely alebo potápka červenokrká, sú Senianske rybníky najvýznamnejšou hniezdnou lokalitou na Slovensku.

Senné 17. mája (TASR) – Počas tohtoročného jarného ornitologického tábora, ktorý v Chránenom vtáčom území Senianske rybníky v prvý májový víkend zorganizovala Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko, sa ornitológom po 20 rokoch podarilo zrealizovať monitoring celej rybničnej sústavy. Spolu 12 mapovateľov tu zaznamenalo 4334 jedincov 123 vtáčích druhov, informovali ornitológovia na sociálnej sieti.

"Bežne nie je na rybníky povolený vstup a monitoring je možné vykonávať iba z pozorovacích veží. V spolupráci so Štátnou ochranou prírody SR sa nám však podarilo uskutočniť v rámci Jarného ornitologického tábora túto akciu a 12 mapovateľov obsadilo svoje mapovacie body s cieľom získať čo najviac údajov o vtáctve rybničnej sústavy," priblížili ornitológovia.

Zo zaujímavejších druhov ornitológov potešili potápky ušaté, potápky čiernokrké, potápky červenokrké, bučiak veľký, hrdzavky potápavé, orliak morský, chochlačky bielooké, kalužiak tmavý, kazarky pestré, močiarnička tichá, pobrežník čiernozobý, pobrežník krivozobý, slávik modrák, šabliarky modronohé či šišily bocianovité. Ako podotkli, pre niektoré druhy, ako napríklad lyžičiar biely alebo potápka červenokrká, sú Senianske rybníky najvýznamnejšou hniezdnou lokalitou na Slovensku.