Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Po COVID-e prichádza sezóna alergií

Foto: Towfiqu barbhuiya/Unsplash

Počet alergikov v populácii vyspelých krajín odhadujú odborníci na 30%. A podľa prognóz sa tento podiel bude neustále zvyšovať.

Bratislava 28. februára (OTS) - To platí aj pre Slovensko. Navyše, mnoho ľudí ani netuší, že ich organizmus prehnane reaguje na alergény . Upchatý nos, slzenie a pálenie očí, časté kýchanie prípadne záchvaty kašľa v teplejšom období, hlavne na jar, mnohí považujú za prejav „prechladnutia, prípadne slabej virózy“. Tento fakt môže počet alergikov zvýšiť na oveľa vyššie percento.

Samotná alergia nie je choroba. Je to prehnaná reakcia nášho imunitného systému na alergény prenikajúce do organizmu hlavne vdychovaním. Výsledkom je uvoľnenie histamínu, ktorý spôsobuje všetky dobre známe príznaky.

Najznámejší alergén je peľ rastlín. Peľ znepríjemňuje život hlavne na jar a na jeseň.

Jedným z prejavov alergickej reakcie je aj atopický ekzém.

Lekári sa snažia pacientom pomôcť radami, ako sa vyhnúť alebo aspoň obmedziť kontakt s alergénmi. Prípadne siahajú po liekoch a imunologických preparátoch.

Pohľad do histórie však odhaľuje silu prírody a vďaka niekoľkým štúdiám poukazuje na fakt, že existujú aj prírodné látky, ktoré dokážu zabrániť uvoľneniu histamínu.

Výsledkom snahy vedcov je patentovaná zmes prírodných glykoproteínov, ktoré dokážu špecifickým mechanizmom na bunkovej úrovni zabrániť preniknutiu alergénu do buniek zodpovedných za obrannú reakciu organizmu a následne spomaliť až zastaviť uvoľnenie histamínu.

Na Slovensku je už niekoľko rokov na trhu produkt Stopalerg plus zinok, ktorý tieto glykoproteíny obsahuje.
Foto: RM PHARM s.r.o.

Štúdia švajčiarskych vedcov, ktorá bola publikovaná v prestížnom časopise Food Science and Nutrition v júni 2014, potvrdila, že glykoproteíny v produkte s obsahom zinku, na Slovensku predávaný pod názvom Stopalerg plus zinok, výrazne znižujú výskyt sprievodnych prejavov alergie, ako soplenie, upchatý nos, slzenie a pálenie očí, kýchanie.

U pacientov s atopickým ekzémom dochádza po štyroch mesiacoch užívania až k 80% zníženiu pocitov svrbenia.

Stopalerg je teda účinnou alternatívou riešenia problémov spojených s alergiou. A to nie len v hlavnej sezóne, teda na jar a na jeseň, ale po celý rok, keďže alergia na perie, srsť domácich miláčikov, či roztoče a spóry plesni obťažujú alergikov bez ohľadu na sezónu alebo počasie.

Navyše, tento prírodný produkt je bezpečný aj pre deti od troch rokov, a na rozdiel od bežne užívaných antihistaminík nemá žiadne vedľajšie účinky.