Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Po pandémii sa zasvätení znova osobne stretnú so svojimi biskupmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prvé stretnutie so zasvätenými bude v sobotu.

Bratislava 28. januára (TASR) - Vo štvrtok (2. 2.) sa bude sláviť Sviatok Obetovania Pána, ľudovo nazývaný Hromnice. Je zároveň spojený s Dňom zasväteného života, keď si Bohu zasvätené osoby, rehoľníci, pripomínajú zasvätenie svojho života Bohu. TASR o tom informovala rehoľná sestra Františka Čačková.

V tento deň si rehoľníci pred miestnym biskupom symbolicky obnovujú svoje rehoľné sľuby. "Po pandémii sa zasvätení znova stretnú so svojimi diecéznymi biskupmi osobne," spresnila Čačková.

Prvé stretnutie so zasvätenými bude v sobotu. Zasvätených naň pozval spišský diecézny administrátor Ján Kuboš. Uskutoční sa v Kňazskom seminári biskupa Jána Vojtaššáka v Spišskej Kapitule.

Bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský pozval zasvätených na spoločné stretnutie na sviatok Obetovania Pána 2. februára. V rovnaký deň bude stretnutie aj v Trnavskej arcidiecéze v Trnave či v Žilinskej diecéze v Žiline.

Zasvätené osoby v Košickej arcidiecéze sa stretnú s košickým arcibiskupom Bernardom Boberom v sobotu 4. februára v Aule sv. Košických mučeníkov na Teologickej fakulte v Košiciach. Počas tejto soboty sa stretnú zasvätené osoby aj v Nitrianskej diecéze v Nitre či v Rožňavskej diecéze v Rožňave. Tradičné stretnutie zasvätených s diecéznym biskupom sa uskutoční v sobotu aj v Banskobystrickej diecéze v Starých Horách.

V Prešovskej archieparchii je stretnutie s vladykom Petrom Rusnákom naplánované na sobotu 4. februára v Kláštore sestier baziliánok v Prešove. Košická eparchia má Deň zasvätených v Bazilike minor v Michalovciach taktiež v sobotu. V utorok 14. februára sa uskutoční na eparchiálnom úrade v Bratislave kňazský deň a stretnutie rehoľníkov.