Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Po slovenskom Veľkrope vysadili ďalší Strom pokoja v ruskom Petrohrade

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Caban

Projekt, ktorý inicioval krajinný architekt Marek Sobola, sa začal výsadbou prvého stromu na najväčšom slovenskom vojenskom cintoríne z prvej svetovej vojny v obci Veľkrop pri Stropkove.

Bratislava 27. októbra (TASR) – Pamiatku padlých vojakov v prvej svetovej vojne si v piatok (26.10.) uctili vysadením ďalšieho zo Stromov pokoja v areáli bývalej cárskej rezidencie Cárske selo pri Petrohrade. Projekt, ktorý inicioval krajinný architekt Marek Sobola, sa začal výsadbou prvého stromu na najväčšom slovenskom vojenskom cintoríne z prvej svetovej vojny v obci Veľkrop pri Stropkove. Vysadenie stromu v Petrohradu podporil generálny konzul SR v Petrohrade Augustín Čisár.

"Pamätný dub letný pochádzajúci od slovenského pestovateľa bol slávnostne vysadený pri budove Múzea 1. svetovej vojny za zvuku historickej vojenskej kapely a s asistenciou účastníkov konferencie. Projekt bol poňatý ako medzinárodný akt, ktorý otvoril medzinárodnú konferenciu k téme prvej svetovej vojny," uviedol pre TASR Sobola s tým, že hlavným koordinátorom projektu na ruskej strane bola riaditeľka štátneho múzea Cárske selo Olga F. Filimonova.

"Veľká vojna sa bytostne dotkla aj našej rodiny, čo ma vlastne inšpirovalo k vytvoreniu projektu Strom pokoja. Môj pradedo Ondrej Sobola, záložník, v čase vypuknutia konfliktu mal 34 rokov, slúžil najprv v zázemí – strážil železničnú stanicu v Čadci. Avšak po krátkom čase sa ocitol v ostrom boji na východnom fronte. Podobne ako mnoho jemu podobných nemal potrebný výcvik a tiež v dôsledku práce v USA neabsolvoval ani povinné manévre. Posledná správa z kmeňového listu vojaka hovorí, že v roku 1915 zmizol na ruskom bojisku. Pátral som asi šesť rokov v rôznych vojenských archívoch, od Slovenska, Česka, Belgicka, Dánska, Ruska, Rakúska, Maďarska až po Švajčiarsko. Žiaľ, s negatívnym výsledkom. Pradedo, podobne ako stovky ďalších, sa nikdy nevrátil domov a leží na neznámom mieste," vysvetlil Sobola.

Ako povedal, pre svojho príbuzného i všetkých vojakov, ktorí zomreli na neznámych miestach, môže aspoň vysadiť stromy, ktoré by symbolicky pripomínali živé pamätníky útrapy vojny. "Ku každému z pamätných stromov je umiestnená pamätná kovová plaketa upevnená na kamennom podstavci zo slovenského kameňa," doplnil Sobola.

Ďalší zo stromov pokoja bude vysadený v nedeľu (28.10.) v Múzeu kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke. Ďalšie lokality výsadby stromov sú podľa Sobolu ešte v tomto roku naplánované v Rakúsku, Česku, Poľsku a na Slovensku v Žiline, Divine a v Lalinku.

"Ambíciou projektu je v nasledujúcich štyroch rokoch - presne toľko trvala veľká vojna, jeho rozšírenie na všetky kontinenty," dodal Sobola.