Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Po úzkom kontakte s pozitívne testovaným sa treba okamžite izolovať

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za úzky kontakt sa podľa rezortu zdravotníctva považujú osoby, s ktorými ste strávili dlhší čas v jednej domácnosti či na pracovisku.

Bratislava 22. februára (TASR) - Po úzkom kontakte s pozitívne testovanou osobou na ochorenie COVID-19 sa treba okamžite izolovať. Otestovať sa dáva až po ôsmich dňoch. Upozornilo na to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Na test sa prihlasuje najskôr na ôsmy deň od kontaktu na stránke https://korona.gov.sk/poziadat-o-vysetrenie-na-covid-19. V prípade príznakov možno využiť antigénové testovanie, pri bezpríznakovom priebehu testovanie RT-PCR.

"U ľudí bez príznakov karanténa trvá 14 dní aj v prípade, že podstúpia testovanie s negatívnym výsledkom. V prípade, ak sa u osoby vyskytne akýkoľvek z klinických príznakov ochorenia počas doby 14 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie, o ukončení karantény rozhoduje všeobecný lekár," pripomenula hovorkyňa. Dodala, že aj miernejšie zdravotné komplikácie je nutné konzultovať s lekárom, aby sa zabránilo zhoršeniu zdravotného stavu pacienta.

Za úzky kontakt sa podľa ministerstva považujú osoby, s ktorými ste strávili dlhší čas v jednej domácnosti či na pracovisku. Ďalej môže ísť o osobu, s ktorou ste boli tvárou v tvár, alebo v blízkosti ktorej ste kašľali a kýchali, prípadne s ktorou ste mali fyzický kontakt kože na kožu. Rovnako ide o človeka, s ktorým ste strávili viac než 15 minút vo vzdialenosti do dvoch metrov alebo osoby, ktoré cestovali s vami v aute či sedeli vo vzdialenosti do dvoch sedadiel v inom dopravnom prostriedku.