Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

NEZABÚDAJTE: Počas horúčav je dôležitý pitný režim

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počas horúčav sa odporúča vypiť minimálne dva až štyri decilitre tekutín na desať kilogramov hmotnosti, čo predstavuje približne 1,5 až 3 litre tekutín denne.

Bratislava 27. júla (TASR) - Počas horúčav je dôležitý pitný režim, a to obzvlášť u detí a seniorov. Základom je čistá pitná voda. Množstvo tekutín je individuálne, závisí od veku, pohlavia, telesnej hmotnosti, ale aj od aktivity, zloženia a množstva stravy, teploty ovzdušia či zdravotného stavu. Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v letnom manuáli k prevencii počas horúčav.

"Dôležité je piť počas celého dňa, aby sa tekutiny do organizmu dostávali priebežne a v dostatočnom množstve. V horúčavách obmedzte nápoje s obsahom chinínu, kávu i alkohol, ktoré vám smäd neznížia a naviac podporia vylučovanie vody z organizmu," radí ÚVZ SR. Sladené nápoje treba obmedzovať pre nadbytok cukru, energie a kofeínu. Ideálna je obyčajná voda doplnená o minerálne vody. "Pite pravidelne, v menších dávkach, nie ľadové, skôr vlažné nápoje. Najmä u detí dbajte na to, aby pili pred, počas i po fyzickej námahe. Vodu pite aj vtedy, keď smäd necítite," doplnil ÚVZ SR.

Počas horúčav sa odporúča vypiť minimálne dva až štyri decilitre tekutín na desať kilogramov hmotnosti, čo predstavuje približne 1,5 až 3 litre tekutín denne. Toto množstvo sa však zvyšuje u ľudí, ktorí pracujú fyzicky a viac sa potia. Piť by sa malo priebežne, čiže v menších dávkach a častejšie a ešte pred pocitom smädu.

Vysoké vonkajšie teploty môžu spôsobiť prehriatie organizmu a zdravotné komplikácie - zvýšenie telesnej teploty, malátnosť, ospalosť, bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť či zvracanie. Pozor si treba dať na zvýšenú fyzickú námahu. Odporúčajú sa časté prestávky v tieni a obmedzenie pobytu vonku medzi 10. až 16. hodinou.

Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje na vysoké teploty, najmä na juhu a východe Slovenska. Utorkové výstrahy platia najmä pre Nitriansky a Košický kraj, ale aj pre viaceré okresy Banskobystrického, Prešovského a Trnavského kraja. Teploty tam môžu dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia.