Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Radíme: Cez horúčavy treba v práci dodržiavať pitný režim i prestávky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Odborníci odporúčajú konzumáciu dostatočného množstva vhodných nápojov, ktoré majú občerstvujúce vlastnosti a slúžia na doplnenie tekutín, solí a ďalších látok stratených nadmerným potením.

Bratislava 29. júna (TASR) - Extrémne zvýšené teploty na pracoviskách môžu viesť u pracovníkov k poklesu výkonnosti, zvýšenej únave i prehriatiu organizmu. Odborníci preto zamestnávateľom odporúčajú zabezpečiť dostatok tekutín, prestávky či úpravu pracovnej doby. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

"Dostupnosť a dostatok pitnej vody na mieste výkonu práce pre zamestnancov je samozrejmosťou, pričom zamestnávateľ musí pitnú vodu zabezpečiť na vlastné náklady," pripomenul Odbor preventívneho pracovného lekárstva ÚVZ SR.

Odborníci okrem toho odporúčajú konzumáciu dostatočného množstva vhodných nápojov, ktoré majú občerstvujúce vlastnosti a slúžia na doplnenie tekutín, solí a ďalších látok stratených nadmerným potením. Vhodnými nápojmi sú stolové minerálne vody, bylinkové čaje, ovocné čaje alebo šťavy.

"Vhodný pracovný odev má byť jednovrstvový, podľa možnosti svetlej farby a z prírodných materiálov, pretože syntetické materiály neumožňujú odparovanie potu," ozrejmili ďalej odborníci.

V prípade potreby by zamestnávateľ mal podľa nich umožniť pracovníkom prestávky v práci, aby sa mohli ochladiť osprchovaním alebo umytím pokožky chladnou vodou. "Na vnútornom pracovisku, na ktorom je v dôsledku záťaže teplom z technologických dôvodov prekračovaná prípustná operatívna teplota a na iných pracoviskách za mimoriadne teplých dní, sa čas práce upraví tak, aby bol dodržaný najmä dlhodobo a krátkodobo únosný čas práce," priblížil odbor preventívneho pracovného lekárstva.

Ochranné a preventívne opatrenia však zamestnávateľ podľa neho musí vykonávať aj vtedy, ak teploty ešte nedosahujú hodnoty oprávňujúce k stanoveniu režimu dlhodobo a krátkodobo únosného času práce, ale na pracovisku už prekračujú prípustnú operatívnu teplotu.

Súčasná legislatíva jednoznačne nestanovuje teplotnú hranicu, keď musí zamestnávateľ vykonávať jednotlivé opatrenia na ochranu zdravia zamestnancov. "Vo všeobecnosti však platí, že ak na pracovisku, na ktorom sa vykonáva dlhodobá práca, nemožno zabezpečiť optimálne alebo aspoň prípustné mikroklimatické podmienky, musí vykonať ochranné a preventívne opatrenia zamerané na ochranu zamestnancov pred poškodením zdravia v dôsledku nadmernej horúčavy," vysvetlil odbor preventívneho lekárstva.

Na pracovisku je podľa neho tiež potrebné zabrániť prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná alebo svetlíky. Ak nie je na pracovisku klimatizácia, zamestnávatelia by mali zabezpečiť zvýšenie pohybu vzduchu vetraním. Pri používaní ventilátorov je tieto potrebné umiestniť a nasmerovať tak, aby nedochádzalo k nežiaducemu priamemu ochladzovaniu povrchu tela zamestnancov.

"Aj keď klimatizácia sa už dnes stáva bežnou súčasťou mnohých pracovísk, najmä v novších budovách, je potrebné ju využívať primerane a to tak, aby rozdiel medzi vnútorným a vonkajším prostredím bol päť, maximálne sedem stupňov Celzia," dodali odborníci.