Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Počas IT Fitness Testu sa bude testovať v krajinách V4 aj na Ukrajine

Na snímke predseda Digitálnej koalície Mário Lelovský počas tlačovej konferencie pri príležitosti spustenia 12. ročníka IT Fitness testu vo štvrtok 13. apríla 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

IT Fitness Test cieli najmä na žiakov a učiteľov základných a stredných škôl, cieľom je objektívne otestovať ich digitálne zručnosti.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Digitálna koalícia vo štvrtok spustila 12. ročník IT Fitness Testu. Úroveň svojich digitálnych zručností si budú môcť otestovať žiaci a učitelia základných, stredných a vysokých škôl na Slovensku, Česku, Maďarsku, Poľsku a po novom aj na Ukrajine. Počas tlačovej konferencie to uviedol predseda Digitálnej koalície Mário Lelovský.

Po 11. ročníku, počas ktorého sa do testovania v rámci jednotlivých krajín V4 zapojilo viac ako 100.000 ľudí, sa IT Fitness Test rozširuje aj za hranice EÚ. "Rozšírenie testovania pre ukrajinských občanov bolo pre nás jasnou voľbou. Pozitívna odozva našich partnerov v krajinách V4, a takisto aj nutnosť reagovať na aktuálne medzinárodné dianie nás podnietili aj tento rok IT Fitness Test rozšíriť, a to práve o mutáciu v ukrajinskom jazyku," vysvetlil Lelovský. Ako doplnil, vzhľadom na príchod mnohých odídencov na Slovensko a do susedných krajín považujú za potrebné poskytnúť im dostatočný priestor pre ich testovanie. Či už ide o žiakov, ale aj ľudí, ktorí v rámci vstupu na pracovný trh chcú deklarovať úroveň svojich zručností a kompetencií v digitálnom priestore.

Testovanie je bezplatné, online dostupné komukoľvek v šiestich jazykoch. K dispozícii sú dve verzie testu. Pre žiakov vyšších ročníkov základných škôl je pripravených 20 testovacích otázok, pre študentov stredných a vysokých škôl, učiteľov a ďalších respondentov ide o súbor 25 otázok. U respondentov preveria ich zručnosti v kategóriách, ako sú internet, bezpečnosť a počítačové systémy, komplexné úlohy, kancelárske nástroje, kolaboratívne nástroje a sociálne siete. Každý, kto si test vyplní do konca októbra, získa elektronický certifikát.



Lelovský poznamenal, že na základe výsledkov posledného ročníka vidieť, že žiaci na Slovensku, ale aj v susedných krajinách, výrazne zaostávajú v oblasti práce s kancelárskymi nástrojmi, v porozumení tabuľkám, grafom či v čítaní s porozumením. "Mladí ľudia sú skôr konzumentmi obsahu, preto často nedokážu správne vyhodnotiť a porozumieť informáciám, s ktorými sa stretávajú na sociálnych sieťach. Z tohto dôvodu testovacie otázky preveria najmä zručnosti v oblasti bezpečného používania sociálnych sietí, kancelárskych nástrojov a prácu s dátami," spresnil Lelovský.

Výsledky testovania v rámci jednotlivých krajín môžu pomôcť aj jednotlivým vládam prijímať systémové opatrenia, ktoré povedú k skvalitneniu vzdelávacieho systému. "Uvedomujeme si, že v dnešnej rýchlej dobe nielen žiaci majú problém pracovať s informáciami a s ich vyhodnocovaním. Preto vedenie ku kritickému mysleniu bude jedným z hlavným pilierov pripravovanej kurikulárnej reformy. Vyučovanie bude obsahovať viac práce s textom, informáciami, ich vyhodnocovaním, overovaním, ale aj používaním," doplnil dočasne poverený minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký.

Bezplatné, celoplošné, online testovanie je na Slovensku dostupné od roku 2012. V roku 2022 sa testovanie rozšírilo aj do krajín V4. IT Fitness Test cieli najmä na žiakov a učiteľov základných a stredných škôl, cieľom je objektívne otestovať ich digitálne zručnosti.