Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Počas leta môžete spoznať Podpoľanie, Novohrad i Gemer

Ilustračná snímka. Foto:

Momentálne je v ponuke viac ako 30 zážitkov a ich charakter je rôznorodý. Sú spojené s tradíciami, históriou, príbehmi konkrétnych ľudí alebo miest.

Zvolen 24. júna (TASR) - Tradície Podpoľania, históriu hradných ruín, remeslá Novohradu, ale tiež gastronómiu stredného Slovenska, architektúru Banskej Štiavnice či prírodu Gemera ponúka turistom na leto regionálna cestovná kancelária, ktorú prevádzkuje Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus.

Momentálne je v ponuke viac ako 30 zážitkov a ich charakter je rôznorodý. Sú spojené s tradíciami, históriou, príbehmi konkrétnych ľudí alebo miest.

Napríklad včelár David Turčáni z Včelieho kRaja v Kokave nad Rimavicou umožní záujemcom stať sa na jeden deň včelárom. Iveta Smileková, zakladateľka školy vyšívania krivou ihlou v Detve, prináša možnosť vyskúšať si alebo aj naučiť sa túto tradičnú prácu z Podpoľania.

Archeológ Ján Beljak odhalí tajomstvá, ktoré skrývajú múry Pustého hradu nad Zvolenom. S gazdom Jozefom Kučerom z hriňovských lazov prežijú záujemcovia jeden deň netradične - na jeho gazdovstve a vyskúšajú si práce s dobytkom, na poli a okolo statku tak, ako sa robili v minulosti. Jakub Dvorský zase pootvorí dvere do sveta masiek v jeho múzeu masiek v Lišove.

Zážitky z ponuky regionálnej cestovnej kancelárie kraja ponúknu návštevníkom tiež ochutnávku miestnej gastronómie, pozorovanie hviezd na nočnej zrúcanine hradu, jazdu historickým vláčikom alebo splavy riek.

„Myšlienku predávať zážitky prinieslo poznanie prostredia, v ktorom pracujeme, a potreba predávať zaujímavé produkty našich partnerov v regiónoch, čo nikto nerobil," uviedla Iveta Niňajová, predsedníčka Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.

Zážitky v ponuke cestovnej kancelárie vytvorili podnikatelia a živnostníci z kraja.

Jedným z poskytovateľov autentických zážitkov je aj Historická škola profesora Jozefa Mistríka v Španej Doline, v baníckej obci neďaleko Banskej Bystrice. „Naša škola ponúka interaktívny zážitok, ktorý by som nazvala návratom v čase. Počas komentovanej prehliadky najatraktívnejších zákutí v obci sa návštevníci oboznámia pútavou formou s baníckou históriou v tejto lokalite. Zážitok dokonale doplní nielen autentické prostredie Historickej školy s pôvodným zariadením, ale aj netradičné učebné pomôcky a príbehy. Účastníci si napríklad vyskúšajú trstenicu, písanie husím brkom alebo kriedou na bridlicovú tabuľku a podobne," priblížila riaditeľka historickej školy Katarína Lucinkiewiczová.