Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Počas Týždňa knižníc odpustia poplatky pri registrácii

Na snímke budova Slovenskej národnej knižnice. Foto: TASR

Vstup na podujatia je zdarma. Z dôvodov obmedzenej kapacity sa väčšie skupiny musia nahlásiť vopred.

Martin 24. februára (TASR) – Slovenská národná knižnica (SNK) v Martine pripravila v rámci Týždňa slovenských knižníc (6. - 11. 3.) množstvo podujatí pre všetky vekové kategórie. Podľa hovorkyne knižnice Kataríny Štefanides Mažáriovej sa uskutočnia v sídelnej budove SNK, v Literárnom múzeu SNK v Martine a Aponiovskej knižnici v Oponiciach.

Doplnila, že okrem bohatého programu ponúkajú už tradične exkurzie v SNK s odborným výkladom, bezplatné medzinárodné medziknižničné výpožičné služby a odpustenie poplatkov pri registrácii používateľov. "Program zahŕňa aj prednášku o dejinách písma a vzniku knihy, či ukážky historických dokumentov a kníh z fondov SNK od stredovekých kníh a kódexov až po 19. storočie. Návštevníci budú mať možnosť nahliadnuť do vzácnej Kroniky Jána z Turca z roku 1488 – knihy, kde sa po prvýkrát v písanej podobe zobrazuje slovo ´Slovák´ (zlowacko)," uviedla Štefanides Mažáriová.

Prednáška Najstaršie učebnice na území Slovenska podľa nej predstaví ako a z čoho sa kedysi vyučovalo. "Lietame na Mars a máme 3D tlačiarne na výrobu súčiastok. Ale nikto nevynašiel lepší spôsob, ako naliať vedomosti do hlavy, len učiť sa. Čerešničkou na torte bude ukážka faksimile učebnice z roku 1658, Parva Schola, ktorú používali študenti na gymnáziách a vyučovacích pomôcok spred dvesto rokov," dodala hovorkyňa.

Vzdelávací program pre základné a stredné školy Životná odysea Martina Kukučína mapuje jeho bohatý životný osud. "SNK v minulosti pripravila špeciálnu výstavu, venovanú tejto osobnosti. Jej najpríťažlivejším exponátom bola prvá a stále jediná 3D socha spisovateľa, urobená podľa bronzového originálu svetoznámeho sochára Ivana Meštrovića. Stvárňuje sediaceho a čítajúceho Kukučína a stále zdobí foyer SNK," priblížila Štefanides Mažáriová.

Vstup na podujatia je zdarma. Z dôvodov obmedzenej kapacity sa väčšie skupiny musia nahlásiť vopred.