Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

VIDEO: Hasiči sa v noci nezastavili, silné búrky hrozia aj dnes

Na snímke chlapec odstarňuje nánosy bahna spred domu v mestskej časti Popradu - Stráže po silnej búrke 20. mája 2015. V meste Poprad je v dôsledku silnej nočnej búrky vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Po prívalových dažďoch, došlo k zaplaveniu Kukučínovej ulice a pivničných priestorov okolitých rodinných domov. Poprad - Stráže, 21. mája 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pozrite sa, v ktorých okresoch mali záchranári najviac práce.

Bratislava 21. mája 2015 (TASR/Teraz.sk) - Časť Slovenska včera zasiahli intenzívne búrky. Pred ich hrozbou sme informovali TU.



Nitriansky kraj

Lokálne búrky v Nitrianskom kraji spojené s krupobitím zamestnávali včera popoludní hasičov v celom kraji. Hasiči čerpali vodu z pivníc, odstraňovali popadané stromy i nánosy blata z ciest, informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Viliam Pánsky.



V Kolárove na ulici Obrancov mieru čerpali hasiči vodu z pivnice panelového domu. Vodu odčerpávali aj na ďalších miestach v meste. Nitrianski hasiči odstraňovali spadnutý strom cez cestu vo Veľkom Lapáši a nánosy blata z vozovky pri kostole v obci Lehota a v obci Dražovce na ulici Pod horou.

Na snímke búrka s krupobitím, ktorá sa prehnala mestom Nitra v stredu 20. mája 2015.
Foto: TASR/Dagmar Švelková


V Cabaj–Čápore a v Dražovciach čerpali vodu z pivníc rodinných domov. V obci Horný Oháj pri Vrábľoch spadol na cestu strom. Zlatomoravskí hasiči čerpali vodu zo zaplavenej Ulice 1. mája. V Leviciach zasa odstraňovali hasiči nalomený konár nad chodníkom na Ľanovej ulici.

Trenčiansky kraj

Dve popoludňajšie prudké búrky s krupobitím spôsobili vyliatie Klieštinského potoka, ktorý je pravostranným prítokom Marikovského potoka v Považskobystrickom okrese. Potôčik, ktorý je za normálnych okolností hlboký len niekoľko centimetrov, strhával ploty, poškodil niektoré komunikácie v obci Klieština a Hatné, voda sa prúdom valila cez dvory rodinných domov.

Na snímke rozvodnený Klieštinský potok v obci Klieština, okres Považská Bystrica, 20. mája 2015.
Foto: TASR - Milan Podmaník


Na mieste zasahovali hasičské jednotky z Považskej Bystrice, Púchova, Dubnice nad Váhom a Trenčína. Podľa veliteľa zásahu Jána Vanča z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Považskej Bystrici hasičov požiadali o odčerpávanie vody.



Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) absolvovali v súvislosti so stredajšími (20. 5.) búrkami s krupobitím a veternou smršťou 11 výjazdov. Informoval o tom dnes hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Trenčíne Marián Petrík.

Na snímke rozvodnený Klieštinský potok v obci Klieština, okres Považská Bystrica, 20. mája 2015.
Foto: TASR – Milan Podmaník


Ako dodal, päťkrát zasahovali príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ z Považskej Bystrice (dvakrát z Hasičskej stanice v Považskej Bystrice, trikrát z HS Púchov). Po jednom zásahu absolvovali hasiči z Trenčína a Dubnice nad Váhom, trikrát zasahovali hasiči z Prievidze a raz handlovskí hasiči.

Prešovský kraj

V súvislosti s počasím museli v noci na dnes hasiči v Prešovskom kraji zasahovať šesťkrát. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva (KR) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Miroslav Skička pre TASR uviedol, že najviac výjazdov, konkrétne štyri, pritom boli v okrese Poprad.



Okrem toho hasiči zasahovali aj vo Veľkej Lomnici (okres Kežmarok), kde sa v dôsledku silného dažďa upchali kanalizačné vpuste. „Spadnutý strom na cestu museli zase odstraňovať v obci Ptičie v okrese Humenné,“ dodal Skička s tým, že momentálne hasiči čerpajú vodu v jednej z firiem v priemyselnom areáli Východ v Poprade.

Dôsledky prívalových dažďov v Poprade


V meste Poprad je v dôsledku silnej nočnej búrky vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Viac sa dočítate TU.



Banskobystrický kraj

Hasiči v Banskobystrickom kraji mali v stredu (20.5.) od 16.00 h až do dnešného rána v súvislosti s počasím 18 výjazdov. V teréne zasahovalo viac ako 50 hasičov s 19 kusmi techniky. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Erik Piater.