Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Počasie komplikuje dopravu na Slovensku, uviazli autá aj vlaky

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc
Sneh a silný vietor zasiahli Bratislavu 14. marca 2013. Foto: TASR/Michal Svítok

V noci zo štvrtka nadnes pre počasie zasadali aj krízové štáby.

Bratislava 15. marca (TASR) - Pretrvávajúca nepriaznivá poveternostná situácia výrazne komplikuje dopravnú situáciu na slovenských cestách aj naďalej. "Spôsobuje nezjazdnosť ciest, uviaznutie cestných vozidiel a na železnici uviaznutie vlakov," informovala dnes Sekcia integrovaného záchranného systému a civilnej ochrany Ministerstva vnútra SR. Problémy sú na území Bratislavského, Nitrianskeho, Trenčianskeho a Košického kraja.

Viacero ľudí tak uviazlo na cestách, ale aj vo vlakoch. "Pre cestujúcich, ktorý uviazli na ceste, bolo zabezpečené núdzové ubytovanie v pôsobnosti obcí, až do času zlepšenia situácie na cestách, respektíve do zabezpečenia náhradnej kyvadlovej dopravy alebo sprejazdnenia železničnej trate a ciest," uviedlo ministerstvo.

V noci zo štvrtka nadnes pre počasie zasadali aj krízové štáby. Po zvážení vzniknutej situácie a následkom mimoriadnej udalosti bola vyhlásená mimoriadna situácia starostom obce Trhová Hradská, prednostom Obvodného úradu Trebišov a prednostom Obvodného úradu Komárno.

Sneženie, vietor a mínusové teploty komplikujú dopravu aj na cestách východného Slovenska. Na snímke počasie v Košiciach 15. marca 2013.
Foto: TASR/František Iván

Pre počasie sú v súčasnosti nezjazdné tieto úseky ciest:
Nitriansky kraj

- cesta 2. triedy č. 2/562 medzi obcami/mestami Nitra – Cabaj Čápor Šaľa
- cesta 1. triedy č. 1/63 medzi obcami/mestami Veľký Meder – Dunajská Streda – Bratislava
- cesta 2. triedy č. 2/563 medzi obcami Kollárovo a Zemianska Olča v okrese Komárno
- cesta 1. triedy č. 1/509 medzi obcami/mestami Štúrovo – Nové Zámky

Trenčiansky kraj
- cesta 3. triedy č. 3/50019 medzi obcami/mestami Vrbovce - Chvojnica
- cesta 3. triedy č. 3/58120 na úseku Lubina – Veľká Javorina

Košický kraj
- cesta 1. triedy č. 1/50 medzi obcami/mestami Košice – Soroška, uzavretá od obce Hriadky v okrese Michalovce
- cesta č. E50 medzi obcami/mestami Hriadky – Michalovce
- cesta 1. triedy č. 1/79 medzi obcami/mestami Veľaty – Čerhov – Slovenské Nové Mesto
- výjazd z Košíc na Nižnú Hutku
- Slovenské Nové Mesto – Borša

a cesty III. triedy:
- Michaľany – Veľaty
- Michaľany Luhyňa
- Michaľany – Lastovce
- Michaľany – Kazimír
- Sečovce – Parchovany
- Černochov
- Kravany – Albinov
- Černochov – Cejkov - Bara
- úsek Stankovce – Sečovská Polianka (uviaznuté osobné auto s jednou osobou)
- úsek Novosad - Hraň (uviaznuté osobné auto s jednou osobou)
- obec Hriadky (odstavené dva autobusy s cca 21 osobami a niekoľko osobných áut).




Ministerstvo vyhlásilo na viacerých úsekoch ciest 3. situačný stupeň
Ministerstvo dopravy dnes na zasadnutí krízového štábu vyhlásilo najvyšší, tretí situačný stupeň na viacerých komunikáciách na území celého Slovensku. Ide o všetky cesty v Prešovskom kraji, cesty I. triedy v okresoch Trebišov a Rožňava, ako aj v okolí Komárna a Brezna. TASR o tom dnes informoval hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa.

Obojsmerne neprejazdná je stále diaľnica D1 na úseku Poprad - Jánovce. Podľa informácií ministerstva tam uviazlo asi 40 kamiónov a osobné autá sú presmerovávané na paralelnú cestu I/18. "Ľuďom z uviaznutých áut poskytujú pomoc a podporu hasiči, záchranné zložky i pracovníci Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Žiadne deti sa tam v súčasnosti nenachádzajú," uviedol Kóňa. Okrem zasahujúcich hasičov a NDS boli o pomoc požiadané aj firmy disponujúce ťažkou technikou, potrebné mechanizmy ihneď vyrazili na cestu k miestu zásahu.

Krízový štáb rezortu dopravy zasadal o 8.30 h aj o 9.45 h. Pri poslednom rokovaní bol vyhlásený tretí situačný stupeň na všetkých cestách I. triedy v Prešovskom kraji a v okresoch Trebišov a Rožňava. Rovnaká situácia je aj na ceste I/63 na úseku Komárno - Báč a na ceste I/66 na úseku Brezno - Telgárt.

"Všetky uvedené cesty sú zafúkané a neprejazdné. Tvoria sa tam snehové jazyky a záveje. Okrem toho spôsobujú problémy padajúce stromy. Nasadili sme snehové pluhy a frézy, ako aj všetku dostupnú techniku," uviedol hovorca ministerstva dopravy. Podobná situácia je podľa jeho slov aj na cestách II. a III. triedy v Prešovskom kraji.

O 12.00 h vyhlásilo MDVRR 3. situačný stupeň aj na všetkých cestách I. triedy v Košickom kraji.

Tretí situačný stupeň je stav najvyššej pohotovosti, keď sú v dôsledku pretrvávajúcej snehovej kalamity neprejazdné cesty a správca komunikácie nie je schopný udržať zjazdnosť vlastnými kapacitami, ani kapacitami zmluvných partnerov.


Následky snehovej kalamity pomáhajú odstraňovať aj vojaci

Situáciu, ktorá vznikla v dôsledku nepriaznivého počasia v doprave pomáhajú riešiť aj vojaci. Podľa informácií ministra obrany SR Martina Glváča (Smer-SD) je v pohotovosti viac ako 300 vojakov a 150 kusov ťažkej techniky.

"Vojaci pomáhajú pri odstraňovaní následkov snehovej kalamity napríklad na ceste medzi Trebišovom a Sečovskou Poliankou," uviedol Glváč. Dodal, že v Trebišove a okolí sú v pohotovosti vojaci z trebišovského 21. zmiešaného práporu, ktorí uvoľňujú cesty pomocou ťažkej techniky, vrátane vyslobodzovacieho tanku, bojového vozidla pechoty a nákladného automobilu s radlicou a rýpadlom.

Príslušníci ozbrojených síl, konkrétne vojaci zo Ženijného práporu v Seredi zasahovali pri záchrannej akcii medzi obcami Kolárovo a Zemianska Olča, kde na snehom zasypanej ceste zostalo v autách uväznených niekoľko osôb. "Vojaci nasadili ťažké mechanizmy a pomocou pásového obojživelného transportéra prerazili cestu k zaviatym automobilom. Následne spolu s hasičmi vytiahli z priekopy jeden kamión a s našim ťahačom dve vozidlá, " informoval Glváč. Dodal, že situácia je v tejto oblasti už lepšia, keďže už nesneží a ustal aj vietor.

Minister obrany Martin Glváč TASR ďalej informoval, že ozbrojené zložky sú aj naďalej pripravené okamžite reagovať na požiadavky krízových štábov.
PREŠOV: Na území kraja je vyhlásený druhý situačný stupeň

Druhý situačný stupeň vyhlásila dnes ráno Správa a údržba ciest (SaÚC) na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Viaceré úseky ciest 1. 2. a 3. triedy sú pre nepriaznivé poveternostné podmienky v kraji stále neprejazdné.

Ide o konkrétne o trasy 1/68 Pusté Pole, Hozelec - Úsvit, Lendak - Výborná. Úsek I/18 Jánovce je prejazdný iba pre osobnú dopravu. Neprejazdný je aj úsek II/542 Magura a cesty smerom na Hertník, Cigeľku, Toporec, Geraltov, Žehňu, Mirkovce, Hávku, Zálesie, Dávidov, Cabov, Zámutov a Dlhé Klčovo.

Snehové jazyky a záveje sa naďalej vytvárajú na všetkých druhoch otvorených úsekov ciest. Momentálne ich pokrýva vrstva snehu od jedného do piatich centimetrov.

Na celom území Prešovského kraja stále silno sneží. Rýchlosť nárazového vetra, ktorý spôsobuje tvorbu snehových jazykov a závejov dosahuje rýchlosť 10 až 15 metrov za sekundu.

Aktuálne informácie o zjazdnosti ciest na území Prešovského kraja získala TASR z internetovej stránky SaÚC PSK.

Z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove TASR informovali, že cesta 1/77 v obci Podolínec je momentálne rovnako neprejazdná.

Úsek 1/79 Sačurov - Sečovská Polianka, ktorý bol dnes ráno nepriechodný, je už v tejto chvíli prejazdný v jednom jazdnom pruhu. Polícia v tejto súvislosti vyzýva vodičov, aby už nepoužívali obchádzku cez Kamennú Porubu, pretože sa v tomto úseku vytvárajú kolóny áut.

Mesto Košice žiada občanov, aby čo najmenej využívali svoje autá

„V pohotovosti je zvýšený počet čistiacich mechanizmov a policajných hliadok, ktoré riadia dopravu,“ informovala TASR Linda Šnajdárová z komunikačného referátu Magistrátu mesta.

Spresnila, že podľa pôvodného operačného plánu zimnej údržby malo byť v týchto dňoch v uliciach Košíc k dispozícii osem sypačov, dva traktory a jeden nakladač. „Vzhľadom na nepriaznivé počasie je aktuálne na košických cestách jedenásť sypačov, tri traktory, jeden multikar, jeden nakladač a zabezpečujú sa traktory a nakladače od externých dodávateľov a Správy mestskej zelene. V týchto počtoch bude zabezpečené odpratávanie ciest približne do pondelka 18.marca,“ doplnila Šnajdárová.

V nočnej zmene bolo zabezpečené pluhovanie a posyp trás mestskej hromadnej dopravy, kde sa však opakovane tvorili záveje a to najmä v oblastiach Hutka, Lorinčík, Zdoba, Letisko.

„Väčšina prostriedkov mestskej hromadnej dopravy mešká 10 až15 minút. Sneh spôsobil zapadnutie štyroch autobusov a to na Vodnej ulici, Pereši, Ťahanovciach a pri obchodnom centre Cassovia. Zamestnanci Dopravného podniku mesta Košice čistia snehom zapadnuté výhybky koľajníc, električková linka R7 do US Steelu nejazdí, ako aj električky do Barce a v smere k Technickej univerzite. MHD nejazdí do ZOO ani do OC Cassovia a na vybraných zastávkach, najmä tých v kopcovitých terénoch, sa nezastavuje. Na sídlisku Ťahanovce sa Košičania musia schádzať na Americkú triedu. Posilnená je linka R1 v smere na stanicu,“ dodala Šnajdárová.

Zdôraznila tiež, že na nevyhnutných úsekoch riadi dopravu Mestská polícia v súčinnosti so Štátnou políciou. „Mesto Košice prosí svojich obyvateľov o trpezlivosť a vyzýva ich, aby dnes a zajtra, ak im to situácia dovolí, čo najmenej využívali svoje motorové vozidlá,“ uzavrela Šnajdárová.

Severná časť diaľnice D1 je v úseku Matejovce - Jánovce neprejazdná

Severná časť diaľnice D1 v úseku Matejovce - Jánovce je z dôvodu tvorby poľadovice uzavretá. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej stránke www.zjazdnost.sk.

Podľa informácií hovorcu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Marcela Jánošíka sú v úseku uviaznuté súvislé kolóny nákladných aj osobných vozidiel. "O pomoc pre vyprostenie uviaznutých cestujúcich sme požiadali hasičov a odťahovú službu spoločnosti Česmad," uviedol Jánošík.

Kritická je situácia je na cestách v okrese Rožňava, kde je vyhlásený I. stupeň mimoriadnej situácie. Z dôvodu nárazového vetra a tvorby snehových jazykov je situácia mimoriadne nepriaznivá v okrese Trebišov a ďalších okresoch Košického a Prešovského kraja. Podľa informácií SSC sú v týchto regiónoch mnohé cesty nezjazdné.

Poľadovica je na ceste medzi Košicami a Trebišovom, Trnavou a Senicou a Novými Zámkami a Komárnom. SSC rovnako vodičov upozorňuje, že v okolí Dunajskej Stredy, Hurbanova, Veľkého Medera, sedla Besník, Turne nad Bodvou, Lipian, Michaloviec, Veľkých Kapušian je dohľadnosť znížená na 50 metrov.

KOMÁRNO: Situáciu v okrese riešia záchranné zložky MV, vojsko a dobrovoľníci

Na snímke kolóny áut vo Veľkom Mederi.
Foto: TASR/Milan Drozd
Cesty komárňanského okresu sú v dôsledku silného nárazového vetra a hustého sneženia zaviate miestami až dvojmetrovými závejmi snehu. V závejoch zostali uviaznuté skrížené kamióny a cca 200 osobných áut. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Nitre Renáta Čuháková.

"V okrese zasahujú záchranné zložky Ministerstva vnútra SR. Okrem polície, hasičov, príslušníkov civilnej ochrany a záchrannej zdravotnej služby pomáhajú riešiť situáciu aj vojaci zo ženijnej jednotky zo Serede, členovia Komplexnej centrálnej záchrannej služby z Gabčíkova a dobrovoľníci," uviedla hovorkyňa s tým, že za pomoci miestnych samospráv sa vytvorili evakuačné centrá v obciach Tôň, Zemianska Olča, Zlatná na Ostrove, Kolárovo a Komárno, kde postupne asi 300 evakuovaným osobám poskytli prístrešie, teplé nápoje a deky. "V evakuácii záchranné zložky pokračujú," dodala.

Podľa hovorkyne je úplne neprejazdná je cesta medzi Kolárovom a Zemianskou Olčou, medzi Veľkým Mederom a Komárnom a len s veľkou opatrnosťou je prejazdná cesta z Komárna smerom na Radvaň nad Dunajom. Činnosť zasahujúcich zložiek komplikuje čoraz horšia situácia v prejazdnosti už aj ostatných ciest Komárňanského okresu. "Na mieste zasahuje 40 príslušníkov PZ, 40 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru, 30 príslušníkov Zásahovej špeciálnej jednotky z Gabčíkova a množstvo dobrovoľníkov. Ich činnosť riadi minister vnútra SR Robert Kaliňák, prezident Policajného zboru Tibor Gašpar a prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý," ozrejmila Čuháková.

MICHALOVCE: Na území okresu je vyhlásená mimoriadna situácia

Mimoriadnu situáciu na území Michalovského okresu vyhlásil dnes ráno Obvodný úrad v Michalovciach. Viacero zemplínskych úsekov ciest je momentálne pre nepriaznivé poveternostné podmienky neprejazdných. Desiatky ľudí, ktorí uviazli zo štvrtka (14. 3) na dnes so svojimi autami v kolónach, prečkali uplynulú noc v priestoroch obecného úradu v Trhovištiach. Mnohí sú tam ešte stále.

Zuzana Fejesová zo Správy ciest Košického samosprávneho kraja TASR informovala, že cesty v okrese Michalovce sú dnes ráno pre tvorbu snehových jazykov a závejov ťažko priechodné.

V Michalovskom okrese sú neprejazdné tieto úseky ciest: I/50 Trhovište - Horovce, III/50216 Pozdišovce - Laškovce - Ložín, III/18250 Naciná Ves - Vybúchanec, III/18239 Vôľa - Pusté Čemerné, III/ 18240 - Topoľany – Suché – Lesné – Strážske, III/ 50222,50223 Michalovce – Zbudza - Strážske - spojka Oreské, III/55501 Michalovce – Čečehov – Inačovce, III/55503 Stretava – Stretavka – Drahňov, III/ 55226 Vojany – Beša, III/50215 Horovce – Tušická Nová Ves – Tušice, III/55407 smer železničná stanica Bánovce nad Ondavou, III/55403 Malčice – Petríkovce - Kucany.

Na ďalších cestách okresu je pre množstvo nahromadeného snehu priechodný iba jeden jazdný pruh. Ide konkrétne o úseky I/50 Michalovce - Trhovište, I/18 Michalovce – Petrovce nad Laborcom - Strážske, II/582 Michalovce – Zemplínska Šírava – Jovsa, II/555 Michalovce – Palín – Veľké Kapušany a II/552 Oborín – Kucany.

V noci na dnes pomáhala ťažká technika cestárov a hasičov vyslobodzovať vo viacerých prípadoch uviaznuté osobné ako i nákladné motorové vozidlá. "Zo štvrtka na dnes nám zostalo vyše 150 ľudí uviaznutých na niekoľko hodín v kolónach áut," podotkla Fejesová s tým, že približne 50 ľudí prečkalo noc v priestoroch jedálne na obecnom úrade v Trhovištiach, kde im zabezpečili občerstvenie.

Pre nepriaznivé poveternostné podmienky zasadal dnes ráno krízový štáb Obvodného úradu Michalovce, ktorý vyhlásil mimoriadnu situáciu na území okresu. Jeho prednostka Jana Cibereová TASR informovala, že časť ľudí, ktorí prečkali noc v Trhovištiach previezli vozidlá hasičov a polície dnes ráno na vlak do Michaloviec. "Približne 30 ľudí zostáva naďalej v priestoroch obecného úradu," konkretizovala prednostka.

KEŽMAROK: V meste je 3. kalamitný stupeň, kvôli počasiu zatvorili školy

Kvôli zlým poveternostným podmienkam už zatvorili všetky cesty v meste Kežmarok. Primátor mesta Igor Šajtlava pre TASR uviedol, že situácia je kritická, od štvrtka (14. 3.) večera je v meste vyhlásený tretí kalamitný stupeň.

„Fúka silný vietor, nemáme problém ani so snežením, sú však na mnohých úsekoch v meste veľké záveje. Naše technické služby tvrdo pracujú, ale nestíhajú,“ priblížil situáciu Šajtlava. Kvôli tomu už v meste uzatvorili aj všetky školy. „Tá situácia je dosť nepríjemná, práve sa vraciam z mesta, bude zasadať krízový štáb, zatiaľ situáciu zvládame, uvidíme, ako sa situáciu vyvinie,“ uzavrel primátor.

TREBIŠOV: V okrese vyhlásili III. kalamitný stupeň

Kalamitná situácia v okolí Trebišova.
Foto: TASR/Roman
Tretí stupeň mimoriadnej situácie vyhlásili dnes v okrese Trebišov. Na celom úseku ciest silno sneží, naďalej fúka silný nárazový vietor. Vedúci strediska Správy ciest Košického samosprávneho kraja v Trebišove pre TASR Ján Čičík potvrdil, že snehovými závejmi je postihnutý celý okres, dopravu a cestné mechanizmy blokujú pritom už od štvrtka aj skrížené kamióny.

Tretí stupeň mimoriadnej situácie znamená, že prvoradou úlohou cestárov je záchrana života ľudí, až následne sa robia ďalšie opatrenia. "Ak nie sú požiadavky, napríklad na prepravu chorých, ktorí sa prevážajú na dialýzy a podobne, až potom sa štandardne robí údržba," povedal.

V okrese je neprejazdná cesta prvej triedy I/79 v úsekoch Kasarenská - Nový Ruskov, Luhyňa - Čerhov a Slovenské Nové Mesto - Borša. Cestné mechanizmy blokuje skrížený kamión pri Čerhove, ďalší je medzi Cejkovom a Boršou. Neprejazdné sú mnohé úseky ciest tretej triedy.

Polícia zastavila prejazd kamiónov v okrese do Maďarska aj z Maďarska. Podľa Čičíka sa vytvorila na hranici niekoľkokilometrová kolóna kamiónov.



Cesta na Veľkú Javorinu je zaviata, problémy sú aj na kopaniciach

I napriek nočnému sneženiu a silnému vetru sú cesty na území Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) zjazdné. Výnimkou je asi päťkilometrový úsek pod Veľkou Javorinou, kde je zaviata cesta ku Holubyho chate.

Ako dnes TASR informoval riaditeľ Správy ciest TSK Stanislav Lališ, podobne ako v noci, i teraz sú v teréne všetky posýpacie a odhŕňacie vozidlá, pod Veľkú Javorinu vyslali snežnú frézu, ktorá by mala cestu sprejazdniť. Silný vietor robí podľa neho problémy v okolí Hrašného a v celom kopaničiarskom regióne, cestári však nafúkaný sneh zatiaľ stačia z cesty odstraňovať.

Podľa informácií Slovenskej správy ciest je na cestách III. triedy v okrese Myjava až desaťcentimetrová vrstva čerstvého snehu, na cestách II. triedy v okolí Brezovej pod Bradlom je vrstva snehu do asi päť centimetrov. Päťcentimetrová vrstva snehu je aj na niektorých cestách III. triedy v okrese Nové Mesto nad Váhom.

Prejazdné sú aj horské prechody Skýcov, Homôlka, Šútovce, kde je asi dvojcentimetrová vrstva snehu. Na horskom prechode Fačkovské sedlo sú tri centimetre čerstvého snehu. Prechody Skýcov a Fačkovské sedlo sú uzavreté pre nákladné súpravy dlhšie ako 10 metrov.

Uzavreli priechod Telgárt - Pusté Pole, pre kamióny aj Donovaly

Pre zlé počasie uzavreli priechod Telgárt - Pusté Pole (Besník) v smere na Vernár, nakoľko je tu silný nárazový vietor a tvoria sa záveje. "Nevidno cestu, celá je zaviata," povedala pre TASR dispečerka Banskobystrickej regionálnej správy ciest Marta Trusková.

Pre poľadovicu, sneh a silný nárazový vietor sú uzavreté aj Donovaly pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov.

Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru Banská Bystrica tiež informovalo, že Kremnické Bane sú už prejazdné pre všetky vozidlá v obidvoch smeroch.

Ako priblížil hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Banskej Bystrici Erik Piater, v Banskej Bystrici pri výjazde na Brezno padol na auto strom. Pri tejto dopravnej nehode so zranením zasahovali piati hasiči, strom je už odstránený. Hasiči mali v noci 13 výjazdov k padnutým stromom v kraji. Zatiaľ však podľa Piatera vážnejšie situácie nenastali.

.
Vlaky medzi Dunajskou Stredou a Komárnom nepremávajú

Železničná doprava medzi Komárnom a Veľkým Mederom je odstavená, na úseku Dunajská Streda a Bratislava sa obnovila premávka. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti RegioJet Aleš Ondrůj.

"Situácia je zlá, napriek veľkej snahe sa nepodarilo na úseku Veľký Meder - Komárno obnoviť premávku. Po odfrézovaní snehu medzi Dunajskou Stredou a Bratislavou sme vypravili niekoľko vlakov, ktoré meškajú, nejazdia podľa cestovného poriadku," priblížil hovorca s tým, že na úseku Veľký Meder - Komárno sa nepodarilo ani zaviesť náhradnú autobusovú dopravu. "Žiadame cestujúcich, aby cestovanie v tejto situácií odložili," zdôraznil Ondrůj.

ŽSR žiadajú cestujúcich, aby zvážili cestu vlakom
Podľa informácií hovorkyne Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martiny Pavlikovej je situácia komplikovaná aj v okolí Bratislavy, v uzloch Nové Zámky, Košice, Čierna nad Tisou a Trebišov.

"Vlaky premávajú, no dochádza k značnému meškaniu, niektoré spoje dokonca nie sú ani vypravované," informovala TASR Pavliková. ŽSR preto žiadajú cestujúcich, aby zvážili cestu vlakom a o aktuálnej situácii sa informovali práve v miestach kritických úsekov. Pavlikova dodala, že situácia sa v priebehu predpoludnia s najväčšou pravdepodobnosťou nezlepší.

Niektoré vlaky meškajú až 100 minút

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informovala, že v niektorých prípadoch sa doba meškania pohybuje okolo 100 minút.

"Najväčšie problémy sú v železničnej stanici Palárikovo, kde v súčasnosti stojí päť rýchlikov. Rovnaká situácia je v železničnej stanici Nové Zámky," uviedla Zuzana Červená z komunikačného odboru ZSSK. Dodala, že na východnom Slovensku spôsobila počasie výrazné problémy napríklad na trati Čierna nad Tisou – Slovenské Nové Mesto, kde nejazdí elektrická trakcia. "Z tohto dôvodu je 50 percent vlakov v tomto úseku odrieknutých."

Ako ďalej Červená uviedla, trať Slivník – Trebišov je neprejazdná a vlaky jazdia odklonom cez Michaľany. Naďalej je neprejazdná aj trať Tisovec – Pohronská Polhora z dôvodu zaplavenia trate. Momentálne nepremáva ani Tatranská elektrická železnica v úseku Štrbské Pleso – Vyšné Hágy. ZSSK zabezpečila v tomto úseku náhradnú autobusovú dopravu. "ZSSK sa cestujúcim ospravedlňuje za spôsobené problémy, situáciu neustále monitorujeme," uzavrela Červená.

Víchrica a spadnuté stromy uzavreli Cestu slobody

Preprava medzi Štrbským plesom a Vyšnými Hágmi momentálne už nie je možná ani prostredníctvom autobusovej dopravy . Na Ceste slobody v úseku od Podbanského až po Vyšné Hágy je silná víchrica.

V dôsledku silného vetra popadalo na cestu viacero stromov, tie poškodili aj električkové trakčné vedenie. Spadnutý strom zneprejazdnil aj cestu od Vyšných Hágov v smere na Štôlu.


SLOVAK LINES: V okolí Šamorína, Senca a Budmeríc autobusy nepremávajú

Nepriaznivé počasie znefunkčinilo aj časť autobusovej dopravy v okolí Bratislavy. Podľa informácií hovorkyne Slovak Lines Evy Vozárovej v úsekoch Šamorín – Gabčíkovo, Veľké Úľany – Senec a tiež v okolí Budmeríc autobusové linky od rána nepremávali.

"Prepravu cestujúcich sme nemohli zabezpečiť z dôvodu nezjazdnosti ciest," vysvetlila Vozárová. Situácia sa do týchto chvíľ podľa jej slov nezlepšila.

Dodala, že na ostatných trasách, napriek horšej zjazdnosti ciest, premávajú prímestské autobusy len s miernym zdržaním. Spoje medzi Bratislavou, Viedňou a letiskom Schwechat premávajú momentálne bez meškania.

"Oveľa horšie je to s dvoma autobusmi Eurolines, ktoré v dôsledku kalamity na diaľnici medzi Budapešťou a slovensko-maďarskou hranicou uviazli v okolí Györu," uviedla Vozárová.

Podľa informácií Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR sú maďarské diaľnice M1 a M7 aktuálne neprejazdné a je na nich vyhlásený stav katastrofy.

V dôsledku zlého počasia, nehôd a skrížených kamiónov sa tam vytvorili niekoľkokilometrové kolóny vozidiel, ktoré na mieste stoja už niekoľko hodín. Podľa ministerstva sú medzi cestujúcimi aj stovky občanov SR. Najhoršia je situácia v úseku pri meste Györ. Momentálne sa už uzatvárajú aj cesty I. triedy.

MZVaEZ SR v tejto súvislosti odporúča občanom SR za daných okolností zvážiť cestovanie do Maďarska.


Horský priechod Kremnické bane je uzavretý

Horský priechod Kremnické bane (okres Žiar nad Hronom) je uzavretý pre kamiónovú dopravu. Dôvodom uzavretia priechodu je silný nárazový vietor. TASR o tom informovala dispečerka z Banskobystrickej regionálnej správy ciest a. s., závod Žiar nad Hronom Ľubica Práznovská.

"Zároveň upozorňujeme vodičov na zvýšenú opatrnosť pri šoférovaní z dôvodu silného nárazového vetra a tvorenia snehových jazykov na všetkých cestách v okrese," doplnila Práznovská.

Pre popadané stromy uzavreli cestu medzi Podbanským a Š. Plesom

Situácia na Spiši je kvôli počasiu kritická, hasiči sa tu od rána ešte nezastavili. „Momentálne naši príslušníci zasahujú na ceste Slobody číslo 2/538 medzi Podbanským a Štrbským Plesom, táto cesta je uzatvorená lebo sú tam popadané stromy, naši sú na mieste a snažia sa prekážky v ceste odstrániť,“ priblížil pre TASR situáciu dispečer Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Poprade Martin Vitko.

Obchádzka vedie cez Tatranskú Štrbu. Popradskí hasiči tiež zasahujú na uzatvorenej diaľnici D1 medzi Jánovcami a Popradom. Na miesto by podľa Vitka mali do niekoľkých minút doraziť vyslobodzovacie autá, ktoré začnú pracovať na sprejazdnení diaľnice. Cestu zo Spišskej Novej Vsi do Popradu po starej ceste dnes ráno absolvovala aj Zuzana Zgodavová z obce Jamník. „Bolo to celkom v pohode, ale v Jánovciach fúkal tak silný vietor, že som absolútne nevidela na cestu, či som v protismere, skrátka nič, tak som sa musela na chvíľu zastaviť. Za Jánovcami je to celkom v poriadku,“ priblížila situáciu.

Popradskí hasiči v noci zasahovali v obciach po celom okrese, okrem iného v Gánovciach, Hozelci, či v Spišskom Bystrom. "Bolo toho viac. Väčšinou šlo o havarované, či zapadnuté autá,“ dodal Vitko.

Plné ruky práce majú aj hasiči zo Spišskej Novej Vsi, situáciu tu komplikujú popadané stromy. Momentálne zasahujú na ceste zo Spišskej Novej Vsi v smere na obec Hnilec a obec Mlynky. „Krompachy a Gelnica zatiaľ problémy nehlásili,“ dodal operačný dôstojník OR HaZZ v Spišskej Novej Vsi Martin Penták.

Cesty v okrese Kežmarok sú neprejazdné

Polícia upozorňuje, že cesty v okrese Kežmarok sú všetky úplné neprejazdné, alebo len ťažko prejazdné. Z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove informovali, že úplne neprejazdná je aj cesta 1/68 v úseku Lipany - Pusté Pole.

Rovnako sú neprejazdné cesty v okrese Bardejov a úsek 1/77 medzi obcami Zborov a Smilno. Iba v jednom jazdnom pruhu je sprejazdnená cesta v úseku Soľ - Vranov nad Topľou a úplne neprejazdná je cesta 1/79 medzi Sačurovom a Sečovskou Poliankou.

Momentálne je uzavretá kvôli zlým poveternostným podmienkam a množiacim sa dopravným nehodám aj cesta z Kežmarku do Spišskej Belej. Do mesta Spišská Belá sa už momentálne nedá dostať ani z Tatranskej Kotliny a Starej Ľubovne.

Hraničný prechod do Poľska Vyšný Komárnik je v súčasnosti neprejazdný už pre všetku dopravu.

Podľa informácií z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru sú v okrese Bardejov momentálne uzatvorené pre všetku dopravu hraničné prechody do Poľskej republiky, a to v obci Becherov a taktiež v obci Kurov.

Prudký vietor so snehom nespôsobil v Bratislavskom kraji vážnejšie problémy

Prudký nárazový vietor s drobným snežením nespôsobil v Bratislavskom kraji žiadne väčšie problémy. Neodtrhlo žiadnu strechu, nezvalilo žiadny objekt.

Ako sa vyjadril Tibor Horváth z operačného strediska Krajského riaditeľstva HaZZ v Bratislave, hasiči mali len jeden výjazd o 5.30 hod. na horský priesmyk Pezinská baba, kde na cestu spadol vyvrátený strom. Prekážka na ceste bola vzápätí odstránená. Bratislavskí krajskí hasiči však počas noci pomáhali na požiadanie kolegom v Trnavskom kraji, kde bola kvôli kalamite vážnejšia situácia.

Regionálnym cestám Bratislava (RCB) sa podarilo udržať zjazdnosť na všetkých cestách v správe Bratislavského kraja. Podľa informácií z dispečingu zimnej údržby ciest RCB nasadili v okrese Malacky štyri vozidlá, v okrese Pezinok tiež štyri vozidlá s jedným traktorom navyše a v okrese Senec šesť vozidiel. Počas noci pluhovali cesty a posýpali ich soľou.

Všetky cesty v Bratislavskom kraji sú zjazdné, väčšinou vlhké, miestami mokré. Dokonca v úseku D2 medzi Malackami a Kútami je diaľnica suchá.



MHD v Bratislave mešká do 20 minút

Silný vietor, záveje a zľadovatené cesty dnes od rána komplikovali dopravu nielen na severe Slovenska, ale aj v hlavnom meste. Dopravný podnik Bratislava (DPB) ešte pred 9.00 h hlásil meškanie niektorých spojov mestskej hromadnej dopravy (MHD) do 60 minút. V kopcovitých terénoch mala problém linka číslo 44, ktorá premávala po skrátenej trase.

"Momentálne je už zdržanie jednotlivých liniek MHD do 20 minút. Linka číslo 44 už premáva po svojej stálej trase a linka číslo 630 do Chorvátskeho Grobu má meškanie do 10 minút," informovala hovorkyňa dopravného podniku Agáta Staneková.

Cestujúci lietadlom z hlavného mesta by dnes vplyv počasia pocítiť nemali. "Všetky lety sú dnes vybavované v zmysle platného letového poriadku, neevidujeme žiadne meškania na odlete ani na prílete," informovala hovorkyňa bratislavského letiska Dana Madunická.


V Bratislavskom kraji uzatvárajú hraničné priechody pre kamióny

Hraničný priechod Čunovo - Rajka je momentálne uzatvorený pre nákladnú dopravu. Podľa informácií hovorcu Národnej diaľničnej spoločnosti Marcela Jánošíka tak rozhodlo Maďarsko na základe komplikovanej dopravnej situácie na svojom území.

"Z tohto istého dôvodu uzatvorí Slovensko hraničný priechod Brodské z Českej republiky na diaľnici D2," uviedol Jánošík." Podľa informácií hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) Petry Hráškovej sú z dôvodu zlého stavu vozoviek a hustého sneženia v niektorých krajoch Slovenska uzatvorené v smere na Slovensko všetky hraničné priechody na území Bratislavského kraja. Uzávera sa týka vozidiel nad 7,5 tony smerujúcich cez územie Slovenska do ďalších krajín. "Nákladné vozidlá so slovenskými evidenčnými číslami, ktorých jazda končí na Slovensku budú môcť cez hranice prejsť," zdôraznila Hrášková.

Problémy so závejmi sú v celom okrese Vranov nad Topľou

Problémy sú od rána podľa informácií od krajského policajného hovorcu z Prešova Daniela Džobanika najmä v okrese Vranov nad Topľou. "Na cestách je vyhlásený 1. situačný stupeň, v celom okrese sneží a fúka silný nárazový vietor, dôsledku čoho sa vytvárajú snehové jazyky a záveje," objasnil hovorca.

Neprejazdné sú úseky z Vranova nad Topľou do Sečovskej Polianky, medzi obcami Kamenná Poruba, Davidov a Cabov, tak isto cesta v úseku Soľ – Čakľov. "Cesta v úseku Majerovce – Sedliská – Továrne je zatiaľ prejazdná, avšak v niektorých úsekoch sú záveje do šírky jedného jazdného pruhu," upozornil Džobanik.

Na všetkých pozemných komunikáciách sa nachádza kašovitá vrstva snehu, miestami aj ujazdená a zľadovatená, na cestách 1. a 2. triedy v hrúbke maximálne jeden až tri centimetre, na cestách 3. triedy miestami tri až štyri centimetre. To sa však netýka úsekov so snehovými jazykmi a závejmi, kde môže byť miestami desať až 15 centimetrov snehu. Okrem toho je už momentálne neprejazdná už aj cesta 1/77 v Podolínci.

"Snehové jazyky a záveje sa neustále pluhujú. Od rána vplyvom silného nárazového vetra dochádza k škodovým udalostiam, resp. k udalostiam v cestnej premávke, ktoré účastníci neoznamujú, resp. sú realizované Okresným dopravným inšpektorátom vo Vranove nad Topľou. Pri ich realizácii, resp. odstraňovaní vozidiel je opakovane odstavená cestná premávka, čím dochádza ku kolónam či zápcham. Následne nákladné motorové vozidla majú problém pohnúť sa z miesta, čo značne komplikuje plynulosť cestnej premávky," upozornil hovorca.

Policajné hliadky podľa neho nepretržite monitorujú všetky kritické miesta a úseky, komplikácie v cestnej premávke sa operatívne riešia cestou dopravného inšpektorátu, policajtmi i a správcami komunikácii. "Apelujeme na zvýšenú opatrnosť vodičov, nakoľko z dôvodu utlačenej vrstvy kašovitého snehu a nízkych teplôt je veľa úsekov zľadovatených. Žiadame vodičov, aby pri náhlej zmene poveternostných podmienok neriskovali prejazdy snehovými závejmi, lebo uviaznuté vozidlá vytvárajú nepredvídateľnú prekážku v cestnej premávke a zdržujú údržbu komunikácii," zdôraznil Džobanik.

Zároveň vyzval vodičov, aby dodržiavali bezpečnú vzdialenosť v kolónach, náhle nebrzdili a zvážili predchádzanie aj na miestach, kde je to vodorovným alebo zvislým dopravným značením dovolené. Polícia tiež žiada vodičov, aby zvážili jazdu motorovým vozidlom, nezvyšovali rýchlosti a viedli vozidlá mimoriadne opatrne.

Cesty v Žilinskom kraji sú zjazdné, ale fúka silný vietor

Všetky úseky cestných komunikácií na území Žilinského kraja sú zjazdné, ale fúka silný vietor a tvoria sa záveje, pod ktorými môže byť zdanlivo suchá cesta zľadovatená. Pre TASR to povedal Pavol Habovštiak z Centrálneho dispečingu Správy ciest (SC) Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK).

„Technika je stále vonku, ale keď prejde po ceste, vplyvom silného bočného vetra sa znova nanáša sneh a tvoria sa dopravné nehody. Cesta vyzerá ako suchá, no vodiči môžu nabehnúť na utlačenú snehovú vrstvu, pod ktorou je ľad a už ich to šmýka. Pozor by si mali dať aj na úseky závejov, pod ktorými môže byť námraza alebo ľad,“ uviedol Habovštiak.

V regióne Liptova podľa neho napadlo za 24 hodín približne 10 centimetrov snehu, na Orave okolo 25 centimetrov snehu a na Kysuciach okolo 10 centimetrov snehu. „Problém je v tom, že silný vietor prefukuje sneh z jednej strany na druhú a tvoria sa snehové jazyky a záveje. V Turci nenapadlo veľa snehu, ale tiež tam fúka silný vietor,“ dodal dispečer SC ŽSK.

BANSKÁ BYSTRICA: Pre popadané konáre uzavreli úsek cesty Šalková - Sásová

Pre padajúce konáre uzavreli o 9.30 h. cestu 1/66 v úseku Šalková - Sásová. Náhradná trasa vedie po obchvate mesta Banská Bystrica R1. TASR o tom informovala dispečerka Banskobystrickej regionálnej správy ciest Marta Trusková. Dodala, že konáre správa ciest odstraňuje.

DUNAJSKÁ STREDA: V okrese sa odstraňujú následky silného sneženia a vetra

Cestári okresu Dunajská Streda nepretržite odstraňujú následky hustého sneženia a silného nárazového vetra, ale doteraz sa im nepodarilo všetky cesty spojazdniť. Povedal to TASR námestník riaditeľa Správy a údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja pre oblasť Dunajská Streda Ján Baďanský.

"Od včerajšieho poobedia snežilo do dnešného rána. Snehovú nádielku sme registrovali až do deviatej hodiny. V súčasnosti fúka naďalej severný, miestami premenlivý silný vietor, ktorý prenáša sneh na cesty z rôznych strán," objasnil Baďanský s tým, že z tohto dôvodu boli a aj teraz sú v okrese neprejazdné cesty. "Sú to cesty III. triedy, ale do všetkých obcí je už zjazdnosť zabezpečená," spresnil.

Podľa námestníka hlavným cieľom cestárov bolo udržanie zjazdnosti na hlavných cestách I. a II. triedy, aby sa ľudia mohli dostať do Bratislavy. "S ťažkosťami, ale to sa nám aj podarilo," zdôraznil a dodal, že cesty č. I/63 a č. II/572 boli až na krátke obdobie, ktoré zapríčinili dopravné nehody prakticky prejazdné. "Veľké problémy boli na úseku Gabčíkovo - Galanta a Medveďov - Gabčíkovo - Báč," ozrejmil námestník. Dodal, že problémy robili aj kamióny. V Báči sa kamionista zastavil, okamžite ho zafúkalo. "Mali sme čo robiť, aby sme ho vyslobodili," priznal.

Ako sa vyjadril, vietor naďalej nafúkava sneh na cesty, miestami boli až dvojmetrové záveje. Teplota vzduchu na Žitnom ostrove sa pohybuje medzi -1 a -2 stupňa Celzia. "Žiaľ, vyskytli sa aj dopravné nehody. Vodiči si neuvedomujú, že na odhrnutej ceste sa môžu vytvárať snehové jazyky. Ak neprispôsobia jazdu poveternostnej situácii, vzniknú komplikácie," podčiarkol.