Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Slováci si skraja novembra vyhrnuli rukávy, ale v Iraku drkocú zubami

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

V našich končinách sme si užili výrazne teplejší týždeň, ako by nám podľa dlhodobého priemeru patril. Ale Blízky východ a oblasť Kaspického mora teraz dobre vie, čo je to chlad.

Bratislava 9. októbra (Teraz.sk) – Svetom už išli „zaručené“ chýry o tom, že sa na nás valí ľadová kráľovná a prinesie jednu z najchladnejších zím v dejinách, pričom asi aj snehuliaci pôjdu do oteplovačiek. Babičky v chvate začali „hladko-obratko“ štrikovať ďalšie riadky na šáloch, aby si ich mohli vnuci v tuhej zime pred cestou do školy ešte raz otočiť okolo krku. Horári rátali seno do krmeľovcov, kúriaci drevom stohy klátov na podstienku.

Ale keď človek začiatkom novembra vystrčil nos z okna, tak rýchlo zistil, že to zatiaľ vôbec nezodpovedá príprave na treskúce mrazy. Chlad zatiaľ cítia v úplne iných končinách. „Za posledných sedem dní je naša oblasť výrazne teplejšia ako dlhodobý priemer, ale Blízky východ + oblasť pri Kaspickom mori výrazne chladnejšie ako dlhodobý priemer,“ poznamenali meteorológovia SHMÚ na svojej stránke na sociálnej sieti.

Tí svoje zistenia dokumentujú mapou odchýlok priemernej teploty od dlhodobého priemeru za ostatný týždeň. Je z nej dobre vidno, že situácia v rozložení teplotných odchýlok v Európe, severnej Afrike a západnej Ázii je za ostatných sedem dní veľmi rozdielna.

Mapa odchýlok priemernej teploty od dlhodobého priemeru.
Foto: FB SHMÚ


„Kým v našej oblasti je teplota za uvedené obdobie približne o päť stupňov nad dlhodobý priemer, v štátoch ako Sýria a Irak je to väčšinou o 4 až 5 stupňov pod dlhohodobý priemer, čiže na ich pomery prežívajú chladné počasie“.

Mapa prízemného tlakového poľa z 5. novembra
Foto: FB SHMÚ


Odborníci príčinu tohto neobvyklého javu vyčítali z mapy prízemného tlakového poľa z 5. novembra, teda dňa v strede hodnoteného obdobia. „Kým u nás prevládalo teplé prúdenie od juhu až juhozápadu po prednej strane tlakovej níže, v krajinách Blízkeho východu prevládal vplyv tlakovej výše, ktorá mala vplyv na pokles nočných teplôt, respektíve po jej prednej strane prúdil nad Kaspické more a priľahlé oblasti od severu chladný vzduch“.

Ak by sa písal rok 1989, vedeli by sme presne predpovedať, čo bude nasledovať po 17. novembri. Na niektorých vysoko postavených miestach by začalo byť poriadne horúco.