Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Čaká nás daždivý a chladný pondelok

Ilustračné foto Foto: TASR

Hydrológovia očakávajú vzostup Dunaja, zvyšujú výstrahu na 3. stupeň

Bratislava 3. júna (TASR) - Do našej oblasti prúdi studený vzduch. Pondelok bude oblačno až zamračené, na väčšine územia dážď. Teploty dnes dosiahnu 15 až 20 stupňov Celzia.

Na západnom Slovensku prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 17 až 20 stupňov Celzia.

Na strednom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov Celzia.

Na východnom Slovensku zamračené, dážď, najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov Celzia.

Počasie na horách
Vo výške 1000 m zamračené, dážď, najnižšia ranná teplota 5 a najvyššia denná 12 stupňov Celzia.
Vo výške 1500 m zamračené, dážď, najnižšia ranná teplota 3 a najvyššia denná 9 stupňov Celzia.
Vo výške 2000 m zamračené, dážď, najnižšia ranná teplota 1 a najvyššia denná 5 stupňov Celzia.


Na brehoch Dunaja trvá hydrologická výstraha 3. stupňa

Hydrológovia očakávajú ďalší vzostup hladín Dunaja, zvýšili hydrologickú výstrahu pre celý slovenský úsek Dunaja na najvyšší 3. stupeň. Pre TASR to uviedol hovorca Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Ivan Garčár.

"K dnešnému ránu sa naplnili predpovede zrážok v povodí Dunaja v Nemecku a v Rakúsku, pričom za posledných 24 hodín tam spadlo 20 až 60 mm zrážok. V polohách nad 2000 metrov to bolo aj nad 90 mm, lenže vplyvom ochladenia vo forme snehu," povedal hydrológ SHMÚ Peter Smrtník. Dodal, že za posledné štyri dni napršalo v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja prevažne od 60 do 170 mm, pričom ojedinele to bolo až nad 200 mm. "Dôležitou informáciou je, že dážď na povodí Dunaja v druhej polovici včerajšieho dňa (v nedeľu 2. 6. 2013) výrazne ustával. V oblasti prestáva pršať a takýto stav bude pretrvávať aj v najbližších dňoch. Ustávanie dažďa sa hneď prejavilo aj na poklese hladín alpských prítokov Dunaja – Isar, Inn, Traun, Enns a Ybbs," upozornil.

Ako uviedla hydrologička SHMÚ Michaela Mikuličková, počas dnešného dňa je predpoklad kulminácie hladiny v nemeckom profile Passau, kde je situácia naozaj vyhrotená. Nemeckí hydrológovia súčasnú povodeň prirovnávajú ku katastrofickej povodni z roku 2002. Voda, ktorá je už v koryte Dunaja v jeho rakúskom úseku má ešte stále stúpajúcu tendenciu a táto povodňová vlna musí pretiecť aj slovenským úsekom.

"Preto očakávame na Dunaji ďalší vzostup vodných hladín a prekročenie hodnôt zodpovedajúcich 2. stupňu povodňovej aktivity v Bratislave dnes a 3. stupňu povodňovej aktivity (850 cm) zajtra dopoludnia (4. 6.), s tendenciou ďalšieho vzostupu," uviedla Mikuličková.

Hydrológovia očakávajú, že v ďalších dňoch tohto týždňa budú prekročené hodnoty zodpovedajúce 3. stupňu povodňovej aktivity aj v ostatných profiloch na slovenskom úseku Dunaja až po Štúrovo. "Vzhľadom na túto situáciu a jej predpokladaný vývoj Odbor hydrologické predpovede a výstrahy SHMÚ zvyšuje hydrologickú výstrahu pre celý slovenský úsek Dunaja na najvyšší 3. stupeň. Situáciu budeme naďalej nepretržite monitorovať a upresňovať predpokladané výšky vodných hladín a ich časovú postupnosť," dodala Mikuličková.