Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Čakajú nás horúce dni s tropickými teplotami

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

V južnej polovici Slovenska môžme očakávať aj tropickú noc.

Bratislava 17. júna (TASR) - V Michalovciach zaznamenali meteorológovia v piatok 14. júna tropický deň. Teplota tu vystúpila na 30 stupňov. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke. Naposledy zaznamenali tropický deň 1. mája na meteorologickej stanici SHMÚ Sliač, kde namerali 30,4 stupňa.

"Po oblačnom a nestálom počasí nastáva veľmi rýchla zmena k horúcim dňom. I keď je očakávaná, predsa prekvapí svojou výraznosťou," uvádzajú meteorológovia. Dnes teplota vzduchu o 14.00 hodine vystúpila na hodnoty od 26 až po takmer 33 stupňov. Nasledujúce dni majú vysoké teploty pokračovať, pretože podľa meteorológov bude dominovať prílev veľmi teplého vzduchu od juhozápadu do našej oblasti.

"Do konca pracovného týždňa očakávame málooblačné počasie s ojedinelými prehánkami či búrkami, ktoré môžu byť sprevádzané krupobitím. Denná teplota bude 28 až 34, v severných okresoch miestami okolo 26 stupňov a aj noci budú veľmi teplé, v južnej polovici Slovenska môžme očakávať aj tropickú noc," informuje SHMÚ.

V súvislosti s vysokými teplotami meteorológovia upozorňujú na riziká, ako nepriaznivé podmienky pre fyzické aktivity, veľkú námahu pre organizmus, najmä pre deti a starších či chorých ľudí, a tiež možné nebezpečenstvo tvorby požiarov. "Zrážky a zmiernenie horúčav prinesie až záver týždňa," dodáva SHMÚ.