Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Počet akútnych respiračných ochorení vrátane chrípky mierne stúpol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Chrípku a chrípke podobné ochorenia diagnostikovali lekári v 11.563 prípadoch.

Bratislava 14. februára (TASR) - Počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) na Slovensku v siedmom kalendárnom týždni tohto roka stúpol v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 0,6 percenta. Lekári nahlásili 78.380 prípadov ARO, najviac chorých bolo v Bratislavskom, najmenej v Banskobystrickom kraji. Choroba trápila najmä deti do piatich rokov. TASR o tom v piatok informovali z odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Chrípku a chrípke podobné ochorenia diagnostikovali lekári v 11.563 prípadoch. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom zostáva na rovnakej úrovni. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trenčianskom kraji, najnižšiu v Košickom kraji. Najcitlivejší na ochorenie boli mladí ľudia vo veku 15 až 19 rokov.

Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu bolo v siedmom kalendárnom týždni hlásené spolu v 287 výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Išlo o 148 materských škôl, 120 základných škôl, 18 stredných škôl a jednu spojenú materskú školu so základnou školou. Z dôvodu zvýšeného výskytu ARO bol vydaný zákaz návštev v 28 zdravotníckych zariadeniach.

Hlásené neboli žiadne prípady ťažkého akútneho respiračného ochorenia SARI. Od začiatku chrípkovej sezóny 2019/2020 bolo hlásených 20 prípadov SARI, z nich šiesti chorí zomreli.