Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Počet detských ambulantných pohotovostí by sa mal upraviť

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo v tejto súvislosti upozornilo aj na vysoký vek pediatrov, ktorý je podľa jeho slov jedným z najväčších rizík udržateľnosti detských pohotovostných ambulancií.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Počet detských ambulantných pohotovostných služieb by sa mal upraviť. Navrhuje to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v predbežnej informácii k zmene vyhlášky, ktorou sa ustanovujú spádové územia a pevné body pre ambulantné pohotovosti. Chce tak udržať dostupnosť ambulantnej pohotovostnej služby so súčasnými poddimenzovanými personálnymi kapacitami primárnych pediatrov.

"Bez riadenej konsolidácie siete pevných bodov bude v blízkej budúcnosti dochádzať k samovoľnému zániku pevných bodov v regióne z dôvodu nedostatku pediatrov, ktorí by slúžili v ambulanciách pevnej ambulantnej pohotovostnej služby (APS). Efektívnou alternatívou k samovoľnému zániku pevných bodov v regióne je riadená konsolidácia súčasných bodov vopred namiesto opätovného zriaďovania už raz zaniknutých pevných bodov APS," priblížil rezort.

Poukázal pritom na to, že na Slovensku je v súčasnosti 61 pevných bodov a spádových území pre detské ambulantné pohotovosti. "Z toho o sedem pevných bodov neprejavil vo výberovom konaní záujem žiadny záujemca a v súčasnosti nie sú prevádzkované," skonštatoval s tým, že ďalších osem sa prevádzkuje na základe jeho poverenia.

Ministerstvo v tejto súvislosti upozornilo aj na vysoký vek pediatrov, ktorý je podľa jeho slov jedným z najväčších rizík udržateľnosti detských pohotovostných ambulancií. "Vo viac ako polovici ambulancií pevnej ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast tvorí počet lekárov v dôchodkovom veku viac ako 50 percent. Tretina všetkých APS pre deti a dorast je prevádzkovaná s maximálne desiatimi lekármi," doplnilo. Prehĺbil sa podľa neho tiež nedostatok primárnych pediatrov, a to zo 137 na 223.

Zmeny v organizácii detských ambulantných pohotovostí avizoval bývalý minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) vlani. Apeloval na prehodnotenie dĺžky ich trvania, počtu a lokalizácie. Skonštatoval, že štát vzhľadom na počet pediatrov a ich vyťaženosť nezvládne prevádzkovať hustú sieť pohotovostí. Poukázal na to, že okrem nich sa buduje sieť urgentných príjmov a fungujú tiež ústavné pohotovostné služby v nemocniciach.