Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Počet novodiagnostikovaných onkologických prípadov stúpa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Počet novodiagnostikovaných prípadov onkologických chorôb má stúpajúcu tendenciu. Úmrtnosť zapríčinená zhubnými nádormi za rok 2018 (posledný spracovaný rok) predstavovala 13.714 ľudí.

Bratislava 6. marca (TASR) - Počet prípadov novodiagnostikovaných onkologických ochorení na Slovensku v roku 2020 prvýkrát presiahne hranicu 40.000 pacientov. Pre TASR to uviedol hovorca Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Boris Chmel v súvislosti s nadchádzajúcim Dňom výskumu rakoviny, ktorý pripadá na 7. marca a v roku 2007 ho vyhlásila Nadácia Výskum rakoviny (NVR).

Počet novodiagnostikovaných prípadov onkologických chorôb má stúpajúcu tendenciu. Úmrtnosť zapríčinená zhubnými nádormi za rok 2018 (posledný spracovaný rok) predstavovala 13.714 ľudí. Na porovnanie, v roku 2013 bola úmrtnosť 13.183 ľudí, uviedol Chmel.

NVR popri pravidelných výročných podujatiach organizuje aj jednorazové akcie v spojitosti s Dňom výskumu rakoviny.

Medzi pravidelné podujatia patria napríklad vedecké dielne, vedecké sympóziá či ďalšie podujatia, akými sa stali Súťaž mladých onkológov (od roku 2008), Beh pre život (od roku 2008, spolu s nadáciou obchodného reťazca), prípadne Na kolesách proti rakovine (od roku 2003). K jednorazovým podujatiam sa radia napríklad benefičné podujatia a koncerty.

S iniciatívou vyhlásiť 7. marec za Deň výskumu rakoviny prišla NVR vo februári 2007 s cieľom upozorniť na priority a potenciál moderného onkologického výskumu. Hlavné posolstvo dňa vyjadruje výzva: Podporte výskum rakoviny, podporíte šancu na včasné zistenie ochorenia aj jeho lepšiu liečbu. Osobitný deň, venovaný len onkologickému výskumu, má dva hlavné zámery - ukázať pacientom a ich rodinným príslušníkom, v čom konkrétnom im výskum pomáha, ako aj presvedčiť lekárov, že ich spolupráca na výskume je nevyhnutná pre ďalšie napredovanie v boji s rakovinou.

Nadácia Výskum rakoviny je nezisková organizácia, ktorá vznikla v roku 1993. Jej hlavným cieľom je podpora a propagácia výskumu nádorových ochorení. Chce, aby sa prostredníctvom podpory akcentovala skutočnosť, že nádorové ochorenia sa majú stať liečiteľné. Zároveň sa usiluje, aby laická i odborná verejnosť akceptovali vedu a výskum v onkológii ako neoddeliteľnú súčasť boja proti rakovine. NVR úzko spolupracuje s Ústavom experimentálnej onkológie SAV a s ďalšími významnými pracoviskami nielen v Bratislave, ale aj mimo hlavného mesta Slovenska.

Symbolom Dňa výskumu rakoviny je snežienka. Krehký kvietok, ktorý sa napriek nepriazni zimného počasia prediera na svet, aby ako prvý privítal jar. Svojím úsilím pripomína slovenský onkologický výskum, ktorý napriek ťažkostiam, problémom a stálemu nedostatku financií, krok za krokom prináša nové poznatky, ktoré pomáhajú víťaziť nad rakovinou, uviedla NVR na svojej webovej stránke.