Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Počet seniorov zaočkovaných proti chrípke vlani klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Okrem seniorov sú rizikovou skupinou aj chronicky chorí pacienti s oslabenou imunitou. Tí sú pre časté hospitalizácie a návštevy lekára navyše vystavení vyššiemu riziku nákazy.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Na Slovensku sa vlani proti chrípke zaočkovalo 5,6 percenta seniorov. Zaočkovanosť v tejto kategórii klesla oproti predchádzajúcej sezóne o 7,3 percenta. Vyplýva to z vyjadrenia prezidentky Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti Zuzany Krištúfkovej na piatkovej tlačovej konferencii.

Seniori sú podľa odborníčky najrizikovejšou a najzraniteľnejšou skupinou. "Je náchylná na závažné komplikácie spojené s chrípkou a zhoršenie základného ochorenia následkom chrípky," priblížila. Účinnou prevenciou je podľa jej slov práve očkovanie. "Dokážeme ním zabrániť ochoreniu, jeho komplikáciám a vyhnúť sa návšteve lekára. Prevencia dokáže zachrániť oveľa viac životov ako liečba," podotkla.

Okrem seniorov sú rizikovou skupinou aj chronicky chorí pacienti s oslabenou imunitou. Tí sú pre časté hospitalizácie a návštevy lekára navyše vystavení vyššiemu riziku nákazy. "Napriek tomu, že chrípka môže vážne ohroziť priebeh základného chronického ochorenia, počet osôb chránených očkovaním je na Slovensku veľmi nízky a hlboko pod úrovňou, ktorú si u chronických pacientov vytýčila Európska únia, a to 75 percent," dodala analytička Inštitútu zdravotných analýz rezortu zdravotníctva Petra Ištokovičová.