Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Počiatek: Ak sa preukáže, že som zlyhal, vyvodím z toho zodpovednosť

Na snímke minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek (uprostred) opúšťa stavenisko mosta, 8. novembra 2012. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Bývalý minister dopravy Ján Figeľ v súvislosti s vyšetrovaním pádu mosta pri Kurimanoch tvrdí, že keby bol on v takejto situácii, odstúpil by z funkcie.

Bratislava 10. novembra (TASR) – Ak vyšetrovanie pádu rozostavaného mosta pri Kurimanoch preukáže, že minister dopravy zlyhal alebo mohol niečo spraviť, aby jej zabránil, je pripravený vyvodiť z toho zodpovednosť. Šéf rezortu dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) to uviedol v dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy.

"Ak sa preukáže, že som mohol niečo urobiť, alebo že som zlyhal, tak z toho vyvodím zodpovednosť," vyhlásil. Zároveň nevylúčil, že pri výstavbe mosta, ktorý sa zrútil 2. novembra, mohol pochybiť aj stavebný dozor. Ten vykonávala Národná diaľničná spoločnosť (NDS), ktorá priamo podlieha šéfovi rezortu dopravy. "Ak niekto pochybil a mal niečo urobiť, čo neurobil, toto sa dotiahne do ideálneho konca," prisľúbil minister.

Jeho oponent v diskusii a bývalý minister dopravy Ján Figeľ (KDH) tvrdí, že keby bol on v takejto situácii, odstúpil by. "Keby sa mne stalo toto na stavbe, vo funkcii by som neostal," povedal. Či urobil minister všetko pre to, aby sa takáto nehoda nestala, by mal zvážiť podľa Figeľa on sám.



Nezhody v otázke použitia podpornej konštrukcie

Ján Figeľ
Foto: TASR/Martin Baumann
Súčasný aj bývalý minister dopravy sa opäť v diskusii nezhodli na tom, aká podporná konštrukcia mala byť pri výstavbe mosta použitá. Podľa Figeľa sa pri výstavbe použila pevná skruž, ktorá sa opiera o zem, no podľa zmluvy tam mala byť výsuvná skruž pripevnená na piliere mosta.

Počiatek oponoval, že práve nie výsuvná, ale takáto pevná skruž je uvedená v projekte, bola vysúťažená a tá sa aj použila.

Rozpor medzi diskutujúcimi vyvolala aj cena za diaľnicu. Kým podľa Počiatka aj odborníci tvrdia, že nízka cena môže mať vplyv na kvalitu stavby, Figeľ to odmieta. Diaľnica sa vysúťažila za čias, keď ministerstvu dopravy šéfoval Figeľ. Podľa Počiatka je tak politická zodpovednosť na jeho pleciach. Figeľ ale oponoval s tým, že cena nemôže mať vplyv na statiku stavby.