Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prokuratúra podala obžalobu na bývalého vyšetrovateľa Mariána K.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mariána K. zadržali v rámci novembrovej policajnej akcie Judáš.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu na bývalého policajného vyšetrovateľa Mariána K. TASR to potvrdil hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan. Upozornil na to v piatok Denník N.

"Prokurátor ÚŠP podal dňa 31. augusta 2021 na ŠTS v Pezinku obžalobu na obvineného M. K. pre dva skutky, právne kvalifikované ako zločin prijímania úplatku a obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v spolupáchateľstve," dodal Skladan.

Mariána K. zadržali v rámci novembrovej policajnej akcie Judáš. Počas nej zadržali aj bývalého a zosnulého policajného prezidenta Milana Lučanského a ďalších vysokopostavených policajných funkcionárov. Marián K. bol obvinený aj v rámci akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pod názvom Očistec. Bol vylúčený na samostatné konanie.

Podľa mediálnych správ Mariána K. žalujú pre prijatie úplatku vo výške 25.000 eur od nitrianskeho podnikateľa Norberta B., prostredníctvom bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda S., za to, že pomôže synovcovi exministra hospodárstva Petra Žigu. V druhom skutku je žalovaný preto, že prijal úplatok vo výške 200.000 eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu Finančnej správy (FS) Ľudovíta M.

Koncom mája sa Marián K. k niektorým skutkom priznal. V minulosti vypovedal voči bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi P. v jeho druhej korupčnej kauze, z ktorej bol obvinený.