Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Podanie tretej dávky vakcíny je otázkou odborných diskusií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pre Ministerstvo zdravotníctva SR je bezpečnosť pacienta prioritou, preto sa v tejto oblasti riadime výhradne odbornými odporúčaniami, uviedla hovorkyňa rezortu.

Bratislava 29. júla (TASR) - Podanie tretej dávky vakcíny proti COVID-19 je otázkou odborných diskusií a štúdií. V reakcii na otázku TASR, či sa Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zaoberá aj touto otázkou, to povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

"Pre Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR je bezpečnosť pacienta prioritou, preto sa v tejto oblasti riadime výhradne odbornými odporúčaniami," povedala s tým, že pri dvojdávkových vakcínach sa na Slovensku očkuje nateraz dvomi dávkami.

V susednom Maďarsku umožnia občanom Maďarska dať sa zaočkovať aj treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od 1. augusta. Tá by podľa odborníkov mala zabezpečiť ochranu pred novými agresívnymi mutáciami vírusu.

V susednom Česku má do konca roka prísť ešte desať miliónov dávok, časť z nich bude pripravená aj na prípadné očkovanie treťou dávkou. Zatiaľ však platí, že nikto nevie, či a kedy to bude potrebné. Klinická skupina by sa k tomu podľa českého premiéra Andreja Babiša mala vyjadriť do konca augusta.

Aj srbskí zdravotnícki predstavitelia v stredu (28. 7.) oficiálne odporučili tretiu dávku vakcíny proti novému koronavírusu.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)