Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Lajčák: Super projekt EÚ stráca podporu európskych občanov

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák poskytuje rozhovor novinárom počas príchodu na rokovanie na Bratislavskom hrade. V Bratislave dňa 16. septembra 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Dodal, že do popredia sa dostávajú populistické a xenofóbne strany, čo je to veľmi znepokojujúci trend, ktorý treba zastaviť. EÚ je pritom super projekt, no ľudia to berú ako samozrejmosť.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Európska únia ako projekt stráca podporu svojich občanov, ľudia ju zvyknú kritizovať, preto je potrebná reflexia. Po príchode na dnešný neformálny summit 27 lídrov krajín EÚ to vyhlásil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

"Do popredia sa dostávajú populistické a xenofóbne strany, je to veľmi znepokojujúci trend, ktorý treba zastaviť. EÚ je pritom super projekt, prináša veľa dobrých vecí, ale ľudia to berú ako samozrejmosť," upozornil šéf slovenskej diplomacie s tým, že si všímame len veci, ktoré nás rozdeľujú.

Hlavné mesto Slovenska dnes hostí po prvýkrát lídrov zo všetkých členských krajín EÚ okrem Veľkej Británie. Na podujatie sa zaregistrovalo 343 delegátov, 1350 novinárov, z toho 1100 zahraničných.

Najvýznamnejšou úlohou summitu podľa slovenského premiéra Roberta Fica je zastaviť vlnu pesimizmu a súčasne eliminovať riziko ďalšej možnej série referend alebo pokusov o oslabovanie. "Ak odštartujeme v Bratislave proces a povieme si, že EÚ je jedinečný projekt, na ktorom nám záleží, rovnako si priznáme nejaké chyby a súčasne pomenujeme konkrétne témy, na ktoré sa chceme v nasledujúcich mesiacoch sústrediť, tak to bude mimoriadne úspešný summit," konštatuje Fico.

Zároveň upozorňuje na to, že lídri musia hovoriť o tom, čo dnes ľudí najviac zaujíma. "Bude to predovšetkým téma bezpečnosti, nielen v duchu migrácie a terorizmu, ale aj ekonomickej a sociálnej. Budeme hovoriť o novom postavení Európskej únie ako svetového hráča, pokiaľ ide o globálnu politiku. Budeme hovoriť o nových formách komunikácie, pretože ako keby sa Únia ako celok nevedela predať," informuje premiér.

Všetko o SUMMITE v Bratislave nájdete TU.