Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Podľa Pavla Freša treba obnoviť dôveru v stranu SDKÚ-DS

kandidát na predsedu SDKÚ-DS Pavol Frešo počas prejavu na kongrese. Foto: TASR/Martin Baumann

Ako zdôraznil v prejave Pavol Frešo, chce, aby sa SDKÚ-DS s celou svojou históriou znova vrátila do prvej ligy.

Zvolen 19. mája (TASR) – Dôvera ľudí v stranu SDKÚ-DS musí byť znova obnovená, myslí si predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, kandidát na predsedu SDKÚ-DS.

Uviedol to na dnešnom kongrese strany vo Zvolene. Preto tu dnes podľa vlastných slov stojí, aby sa SDKÚ-DS s celou svojou históriou znova vrátila do prvej ligy.

"My musíme vedieť, čo našich ľudí trápi," pokračoval. Lebo akákoľvek vízia či posun dopredu, nemôžu byť realizované bez dôvery ľudí. Podľa jeho slov je dôležitý návrat k obhajobe strednej vrstvy, vecí, ktoré dennodenne tých, ktorí tvoria hodnoty, napríklad živnostníkov, trápia. Znovuobnoveniu dôvery strany má pomôcť aj programová konferencia na jeseň. Pokiaľ chce byť strana úspešná, musí podľa Freša ukázať úspech "v župných voľbách v roku 2013".

Frešo si myslí, že Lucia Žitňanská svojím krokom tesne pred voľbami pomohla strane prehupnúť sa cez päť percent, preto chce, aby bola človekom, ktorému ponúkne miesto v tíme.

Tu bude player


Frešo pripomenul, že strana zažila aj veľké obdobia, kedy viedla stredopravú scénu. Bez SDKÚ by podľa neho veľké posuny na Slovensku nenastali.

Éra Mikuláša Dzurindu, ktorý stál na čele SDK, neskôr SDKÚ a SDKÚ-DS od roku 1998, sa dnes končí. Dvojnásobného predsedu vlády vystrieda vo funkcii jeden z trojice - Lucia Žitňanská, Pavol Frešo, Viliam Novotný. Kto to bude, o tom rozhodne 441 delegátov na dnešnom straníckom kongrese.

Dzurinda, ale aj ďalšie pravicové strany, čelili pred marcovými parlamentnými voľbami ostrej kritike verejnosti za kauzu Gorila. Nespokojnosť voličov sa prejavila aj v historicky najhoršom volebnom výsledku strany (6,09 percenta). Líder Dzurinda krátko po voľbách oznámil, že kandidovať na predsedu viac nebude a podporil Luciu Žitňanskú, ktorá záujem o tento post deklarovala ešte pred voľbami. O funkciu viac nemá záujem ani dlhoročný podpredseda Ivan Mikloš.