Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Slovensko

Podľa Šebeja si M. Lajčák kritiku nezaslúži, viacerí ministri áno

František Šebej Foto: TASR/Martin Baumann

Šebej ocenil aj zlepšenie situácie v bilaterálnych vzťahoch medzi Slovenskom a Maďarskom oproti prvej Ficovej vláde v rokoch 2006 až 2010.

Bratislava 20. júla (TASR) - Viaceré ministerstvá vlády Roberta Fica (Smer-SD) prijali v priebehu posledných troch mesiacov veľa opatrení a legislatívnych návrhov, za ktoré by ich bolo možné kritizovať.

Nepatrí však medzi ne rezort diplomacie, ktorý po voľbách vedie nominant vládneho Smeru-SD Miroslav Lajčák. Konštatoval to predseda parlamentného zahraničného výboru František Šebej (Most-Híd) v kontexte hodnotenia prvých sto dní nového vedenia tohto rezortu.

"Za ten krátky čas sa na ministerstve zahraničných vecí nič dramatické nestalo. Skôr by som ocenil jeho personálne rozhodnutia. Napríklad vybraní štátni tajomníci a nakoniec aj dezignovaný veľvyslanec v OSN sú skutočne kvalifikovaní," povedal Šebej. Poznamenal pritom, že oblasť zahraničnej politiky je špecifickou, keďže je pre ňu charakteristická kontinuita, ako aj konsenzus väčšiny politických síl na domácej politickej scéne.

Slovensko-maďarské vzťahy

Šebej ocenil aj zlepšenie situácie v bilaterálnych vzťahoch medzi Slovenskom a Maďarskom oproti prvej Ficovej vláde v rokoch 2006 až 2010. Tie boli podľa neho v predchádzajúcom období poznačené prinajmenšom verbálnou konfrontáciu, za ktorú však poslanec Mosta-Híd viní predovšetkým súčasného maďarského premiéra Viktora Orbána. "Slovenská vláda však vtedy tiež reagovala podráždenejšie na kroky, vyhlásenia, rozhodnutia Maďarska ako súčasný kabinet. Som rád, že aj v podaní súčasného ministra Lajčáka, ten tón je konštruktívny a pokojný," poznamenal Šebej.

Na snímke zľava vicekancelár a minister zahraničných a európskych vecí Rakúska Michael Spindelegger, šéf macedónskej diplomacie Nikola Poposki a slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
Foto: TASR/AP


Lajčák pri hodnotení obdobia po svojom nástupe konštatoval, že musel odpolitizovať rezort. Späť do práce sa tak mali vrátiť skúsení dlhoroční veľvyslanci, pričom ministerstvo mali opustiť politickí nominanti predchádzajúcej vlády. "Už samotná funkcia ministra je nevyhnutne politická. Minister je členom vlády a je predstaviteľom jej politickej línie. Takže neviem, či sa pojem odpolitizovanie celkom hodí do tejto situácie, hoci nepoznám podrobnejšie tieto zmeny," reagoval predseda zahraničného výboru.