Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Podmienky bezúhonnosti na prácu s deťmi by sa mohli zjednotiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Cieľom návrhu je tiež minimalizovanie okruhu subjektov a účelov na poskytovanie odpisu registra trestov.

Bratislava 15. marca (TASR) - Zavedením nového typu verejnej listiny, výpisu z registra trestov na prácu s deťmi a mládežou, by sa malo docieliť jednotné nastavenie podmienok bezúhonnosti v tejto oblasti. Vyplýva to z novely zákona o registri trestov, ktorú v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Obsahom výpisu by podľa novely mali byť okrem nezahladených odsúdení slovenským súdom, súdom iného členského štátu EÚ, ako aj súdom iného štátu, ktorého rozhodnutie bolo uznané súdom SR, aj zahladené odsúdenia slovenským súdom, pokiaľ ide o trestné činy podľa vykonávacieho predpisu, ktorý vydá Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR. Má obsahovať zoznam trestných činov, ktoré budú vylučovať bezúhonnosť na prácu s deťmi a mládežou.

Zavedením tohto typu verejnej listiny Slovensko prijme opatrenie potrebné na to, aby sa osobe, ktorá bola odsúdená za spáchanie vymedzených trestných činov, mohlo dočasne alebo trvale zabrániť vo vykonávaní prinajmenšom profesionálnych aktivít zahŕňajúcich priamy a pravidelný kontakt s deťmi a mládežou.

Rezort spravodlivosti ako predkladateľ vysvetlil, že novelizáciou sa má zabezpečiť možnosť, aby boli zamestnávatelia pri nábore osoby na profesijné alebo organizované dobrovoľnícke aktivity s deťmi a mládežou oprávnení požiadať o informácie o existencii odsúdení za taxatívne vymedzené trestné činy, ktoré sú zaznamenané v registri trestov, alebo o existencii akýchkoľvek zákazov vykonávania aktivít, pri ktorých dochádza k priamemu a pravidelnému kontaktu s deťmi a mládežou, vyplývajúcich z týchto odsúdení

Cieľom návrhu je tiež minimalizovanie okruhu subjektov a účelov na poskytovanie odpisu registra trestov.

Účinnosť by mohla novela nadobudnúť 1. júla 2023. V časti vydávania nových typov verejných listín sa navrhuje účinnosť od 1. januára 2026.