Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Aké zmeny v opatreniach nás čakajú?

Na snímke zľava minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) a hlavný hygienik SR Ján Mikas počas tlačovej konferencie k aktuálnym opatreniam v súvislosti s COVID-19 platným od budúceho týždňa a aktualizácii covid automatu v Bratislave 13. mája 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Od budúceho týždňa sa menia i pravidlá nosenia rúšok.

Bratislava 13. mája (TASR) - Pravidlá nosenia rúšok sa od pondelka 17. mája upravia. V prvom a v druhom stupni ostražitosti, teda v žltých a oranžových okresoch, bude v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško. Vo štvrtok to uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Okrem rúška budú môcť ľudia použiť šál alebo šatku. V žltých a oranžových okresoch zostáva rúško povinné v prípade účasti na hromadných podujatiach v exteriéri.

V druhom stupni ostražitosti, ktorý zodpovedá oranžovej farbe, budú od budúceho týždňa okresy Hlohovec, Nitra, Senec a Topoľčany.

Pravidlá pre hromadné podujatia sa zmiernia

Na snímke hlavný hygienik SR Ján Mikas počas tlačovej konferencie k aktuálnym opatreniam v súvislosti s COVID-19 platným od budúceho týždňa a aktualizácii covid automatu v Bratislave 13. mája 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák
Pravidlá pre hromadné podujatia sa zmiernia. Zvýši sa doterajší limit návštevníkov. V aktuálne najhoršom, teda treťom stupni varovania (bordová farba), bude povolené usporadúvať podujatia do šiestich osôb. V okresoch s lepšou situáciou sa povolia napríklad interiérové filmové podujatia. Vo štvrtok o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

V druhom stupni varovania (červená farba) budú povolené do desiatich osôb. V prvom stupni varovania (ružová farba) budú povolené hromadné podujatia do 25 osôb v interiéri alebo do 50 v exteriéri.



V druhom stupni ostražitosti (oranžová farba) bude v rámci hromadných podujatí povolené sedenie v interiéri do 25-percentnej kapacity s maximálnym počtom 250 osôb. V exteriéri to bude do 50 percent kapacity s maximálnym počtom 500 osôb.

V rámci hromadných podujatí bude v druhom stupni ostražitosti povolené aj státie v interiéri do 50 osôb a v exteriéri do 100 osôb.

V prvom stupni ostražitosti (žltá farba) bude povolené sedenie do 50 percent kapacity maximálne s 250 osobami a v exteriéri do 75 percent kapacity, teda do maximálne 500 osôb. Povolené státie sa v interiéri môže viazať maximálne do 100 osôb a exteriéri do 250 osôb.

V zelenom stupni monitoringu bude státie povolené do 50 percent kapacity priestoru. V interiéri bude môcť byť do 500 osôb, v exteriéri do 1000 osôb. Sedenie bude povolené do 75 percent kapacity priestoru, v interiéri do 500 osôb a v exteriéri do 1000 osôb.

"Organizátor je povinný uchovávať telefonický alebo emailový kontakt návštevníkov po dobu 14 dní od ukončenia podujatia, a to na účely epidemiologického vyšetrovania. Po uplynutí 14 dní je organizátor povinný údaje zničiť," upozornil hlavný hygienik SR.

Svadobné hostiny, kary, večierky a podobné podujatia sú zakázané v druhom a treťom stupni varovania (červená, bordová farba). V prvom stupni varovania (ružová farba) môže byť v interiéri do 25 osôb a v exteriéri do 50 osôb. V druhom stupni ostražitosti (oranžová farba) sú povolené tak, že v interiéri môže byť do 50 osôb a v exteriéri do 100 osôb. V prvom stupni ostražitosti (žltá farba) môže byť v interiéri do 100 osôb a v exteriéri do 250 osôb.

Pre tieto podujatia je v stupni monitoringu (zelená farba) povolené státie do 50 percent kapacity priestoru a v interiéri maximálne 500 osôb a v exteriéri maximálne 1000 osôb. Sedenie je povolené do 75 percent kapacity priestoru. V interiéri môže byť maximálne do 500 osôb a v exteriéri maximálne 1000 osôb.

Pri vstupe je potrebné mať negatívny výsledok RT PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo antigénového testu nie starší ako 24 hodín.

V lepších okresoch sa povolia kiná, v múzeách zas skupinové prehliadky


V ružových, oranžových, žltých a zelených okresoch budú od pondelka 17. mája povolené skupinové prehliadky v múzeách či galériách. Kiná budú môcť otvoriť všetky okresy od červenej farby. Vo štvrtok o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

V druhom a treťom stupni varovania, teda v červených a bordových okresoch, budú aj naďalej povolené len individuálne prehliadky v múzeách, galériách a výstavných sieňach. "V lepších okresoch sa povoľujú skupinové prehliadky, maximálny počet osôb v skupine je stanovený rôzne podľa farby okresu," spresnil Mikas.



V bordových okresoch, v treťom stupni varovania, sú naďalej zakázané divadelné, filmové a ďalšie kultúrne prevádzky a podujatia. V ostatných okresoch, teda od červených až po zelené, sa povoľujú interiérové filmové podujatia. "Kapacitné obmedzenia a spôsob sedenia sú stanovené rôzne pre jednotlivé farby okresov. Vo všetkých okresoch okrem zelených je povolené len sediace obecenstvo," spresnil Mikas.

V oranžových a lepších okresoch bude tiež povolené organizovať podujatia zamerané na školopovinné deti alebo školské skupiny.

"Konzumácia jedál a nápojov bude v ružových a červených okresoch povolená len v exteriéri," dodal Mikas. V lepších okresoch bude konzumácia v interiéri povolená len pre maximálne štyri osoby alebo osoby zo spoločnej domácnosti za jedným stolom, čo platí pre oranžové okresy. V žltých okresoch to platí pre maximálne šesť osôb alebo osoby zo spoločnej domácnosti.


Podmienky pre návštevy v nemocniciach sa zmiernia


Návštevy v zdravotníckych zariadeniach sú síce stále zakázané, od piatka (14. 5.) však pacientov bude možné navštíviť za určitých podmienok. Urobiť tak budú môcť ľudia, ktorí sú zaočkovaní, majú negatívny výsledok testu alebo prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami. Vo štvrtok na tlačovej konferencii o tom informoval hlavný hygienik Ján Mikas.

Pacientov môžu od piatka navštíviť zaočkovaní ľudia, ktorí majú najmenej 14 dní po druhej dávke mRNA vakcíny proti ochoreniu COVID-19 alebo štyri týždne po zaočkovaní prvou dávkou vektorovej vakcíny. Návštevy budú povolené aj pre ľudí s negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19, povedal Mikas. Podotkol, že RT-PCR alebo LAMP test však nemôže byť starší ako 72 hodín, negatívny antigénový test zase starší ako 24 hodín.

Mikas priblížil, že do nemocníc budú môcť chodiť aj podávajúci sviatosť pomazania ťažko chorým alebo umierajúcim. Navštevovať sa podľa hlavného hygienika budú môcť aj osoby v paliatívnej starostlivosti.

"Regionálne úrady verejného zdravotníctva budú môcť vo svojej územnej pôsobnosti určiť miernejšie alebo prísnejšie podmienky," podotkol Mikas na margo nemocničných návštev. Dodal, že podmienky v zariadeniach sociálnej starostlivosti určí ministerstvo práce a rodiny.



Na situáciu okolo návštev pacientov v nemocniciach poukazovala aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Oslovila preto ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), aby usmernil zdravotnícke zariadenia o poskytovaní výnimky zo zákazu návštev v zdravotníckom zariadení a umožnení rozlúčky najbližších príbuzných s pacientmi v terminálnych štádiách ochorenia. Na ombudsmanku sa obrátili príbuzní obetí pandémie z komunity Skutočné obete s tým, že ich blízki nakazení novým koronavírusom zomierali v nemocniciach osamotení, bez možnosti návštevy.

Kapacita obradov sa bude odvíjať od stupňa ostražitosti či varovania


Kapacita civilných či cirkevných obradov - bohoslužieb, sobáša, krstu či pohrebu, sa bude odvíjať od stupňa, v ktorom sa daný región nachádza. Vo štvrtok o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

V stupni monitoringu (zelená farba) a v prvom (žltá farba) a druhom stupni ostražitosti (oranžová farba) sa kapacitné obmedzenia riadia podľa pravidiel pre hromadné podujatia v danom stupni.

V prvom až treťom stupni varovania (ružová, červená, bordová farba) bude platiť obmedzenie, že na 15 štvorcových metrov môže byť jedna osoba. Nebudú sa však počítať deti do desiatich rokov v sprievode dospelého.

Ak plocha daného miesta nedosahuje 90 štvorcových metrov, na danom mieste môže byť maximálne šesť návštevníkov.

V obchodných domoch sa ruší povinnosť merať teplotu, netreba ani test

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas tlačovej konferencie k aktuálnym opatreniam v súvislosti s COVID-19 platným od budúceho týždňa a aktualizácii covid automatu v Bratislave 13. mája 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák
Vo všetkých okresoch sa od pondelka (17. 5.) ruší povinnosť v obchodných domoch merať teplotu. Na vstup nebude potrebný ani negatívny test na ochorenie COVID-19. Čo sa týka konzumácie jedál a nápojov v obchodných domoch, naďalej bude trvať zákaz pre okresy v treťom stupni varovania - bordové okresy. V ostatných bude povolená, podrobnejšie podmienky budú závisieť od stupňa varovania. Ostávajú však zatvorené detské kútiky a sedacie sekcie a obmedzenia kapacity obchodných domov stanoví vyhláška v závislosti od farby okresu.

V okresoch, ktoré sa budú nachádzať v prvom a druhom stupni ostražitosti - žlté a oranžové okresy - bude možné od pondelka konzumovať aj v interiéroch reštaurácií, avšak s kapacitnými obmedzeniami.

Zmeny sa dotknú aj fitnescentier, kapacita bude stanovená rozdielne pre jednotlivé stupne COVID automatu. "Prevádzkovatelia si môžu vybrať medzi maximálnym fixným počtom zákazníkov a obmedzením na základe metráže," spresnil rezort zdravotníctva. V prvom až treťom stupni varovania sa bude vyžadovať negatívny antigénový test nie starší ako 24 hodín alebo RT-PCR či LAMP test nie starší ako 72 hodín od všetkých okrem detí do desiatich rokov.



Čo sa týka wellness zariadení, akvaparkov a kúpeľov, vo všetkých okresoch sa bude vyžadovať (okrem detí do desiatich rokov) negatívny antigénový test nie starší ako 24 hodín alebo RT-PCR či LAMP test nie starší ako 72 hodín. Môžu však byť otvorené len od prvého stupňa varovania a v lepších okresoch - ružové, oranžové, žlté a zelené okresy. "Kúpele na základe zdravotnej indikácie sú otvorené vo všetkých okresoch," podotkol rezort.

Pri taxislužbách platia obmedzenia vo všetkých okresoch okrem zelených. Cestujúci môžu byť maximálne dvaja v jednom rade a je tiež potrebná dezinfekcia po každom zákazníkovi v prvom až treťom stupni varovania - v ružových, červených a bordových okresoch.

Pri lanovkách a vlekoch sa bude povolená kapacita odvíjať v závislosti od farby okresu.

V hoteloch a iných ubytovacích službách bude maximálna kapacita stanovená len v prvom až treťom stupni varovania, a to najviac dve dospelé osoby alebo členovia jednej domácnosti. "Prevádzkovatelia stravovacích a wellness služieb v hoteloch sa riadia podmienkami pre ostatné stravovacie a wellness služby," dodalo ministerstvo.